Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyik legszabálytalanabb cég is szponzorálta az akkuipari konferenciát, a civilek csak kint mondhattak véleményt

Ma rendezik meg a III. Magyar Akkumulátor Nap (III. Hungarian Battery Day) nemzetközi konferenciát Budapesten, ahol mindenki ott van, aki igazán számít az akkumulátoripar szempontjából – legalábbis ezt igyekeznek sugallni a szervezők és a kormány is, mely szintén képviselteti magát a rendezvényen. Olyannyira, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszéde nyitotta meg az eseményt.

„Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók, prominens szakmai szervezetek vezetői, valamint a terület elismert kutatói vitatják meg az akkumulátoripar előtt álló lehetőségeket és kihívásokat”

– olvashatjuk a Nemzeti Befektetési Ügynökség weboldalán.

Kivéve persze azok a szakértők és civilek, akik a lakosság érdekeit képviselve az akkumulátorgyárak káros környezeti hatásaira, közvetlen veszélyeire, súlyos szabályszegéseire és a kormányzati akkumulátor stratégia hiányosságaira figyelmeztetnek.

Annak érdekében, hogy mégis valahogy elhangozzon a nyilvánosságban az ő véleményük is a mai napon, Alsózsolcától Gödön át Nyíregyházáig tizenhárom település civiljei, lakosai demonstráltak a konferenciának helyszínt biztosító hotel előtt, a budapesti Vigadó téren.

Az eseményen Vargha Nóra, fóti önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet: a  rendezvény fővédnöke Nagy Márton miniszter, platina szponzora többek közt a debreceni akkumulátorgyárat építő kínai CATL és a Salgótarjánban 600 tonna akkumulátort tűzvédelem nélkül raktározó Éltex Kft., ezüst minősítésű szponzora pedig a számtalan súlyos szabálytalansága és dolgozói veszélyeztetése miatt (ami egy esetben három halálos áldozattal járt) hírhedt SungEel Kft. is.

Az akkumulátoripar ellen tüntettek Budapesten 2023. október 26-án. (Fotó: Mérce)

Mivel a lakosságot nem képviseli sem a konferencián, sem azon kívül a kormány, Vargha figyelmeztetett: bárki lehet a következő, bárkinek a kertje végében kinőhet a következő akkumulátorgyár a tudta és beleegyezése nélkül. A civilek viszont elszántak.

Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke emlékeztetett: 2020-ban senki, egy párt, egy civil szervezet sem állt a gödiek mellé a Göd-ÉRT Egyesületen kívül, amikor a Samsung-gyár területét és a körülötte húzódó ipari parkot a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, elvéve az önkormányzat és a helyiek maradék jogát is a gyár ügyeibe való beleszólástól. A lakosságot, a környezetet és a dolgozókat sok esetben veszélyeztető akkugyárakkal érkező problémák azonban mára nem csak a gödieket érintik, nem csupán egy helyi ügyről volt szó. Egyre többeket érintenek ugyanazok a problémák, mindeközben a kormány mindent megtesz az akkuipari multik kegyeiért, semmibe véve a lakosság alapvető jogait.

Az akkumulátoripar ellen tüntettek Budapesten 2023. október 26-án. (Fotó: Mérce)

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyre több lakos is szerveződik helyben, a sokféle szervezet sokféle tudását, tapasztalatát és véleményét pedig szeretnék közös erővé formálni, ezért megalapították az  Akkumulátorkárosult Települések Igazáért Szövetséget (röviden: AKÁR TE IS), amely 13 település 11 civil szervezetét fogja össze. Céljuk, hogy képviseljék azokat, akik most becsapva, kiszolgáltatva, sértve érzik magukat saját otthonukban, és nincs valódi képviseletük, „mert homályos gazdasági érdekekre és a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva” félresöprik a véleményüket, aggályaikat.

Az ernyőszervezet követeli:

  • a törvények betartatását: a jelenleg üzemelő gyárakban, üzemekben és veszélyesanyag-raktárakban a magyar törvények, a katasztrófavédelmi, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartását
  • biztonságot minden előtt: a már működő üzemekben a dolgozók és a környéken élők veszélyeztetésének azonnali megszüntetését
  • a zajszennyezés megszüntetését: hatósági szankcionálást, a zajos üzemrészek működésének felfüggesztését
  • a kibocsátási adatok folyamatos közzétételét, nyilvános, és civilek által kontrollált levegő,- talajvíz- és zajmonitoring rendszert
  • a MoLaRi-rendszer bővítését: a helyi lakosság oktatását a katasztrófahelyzeti teendőkről
  • a különleges gazdasági övezetek megszüntetését: Göd és Iváncsa önkormányzati jogainak és adóbevételeinek visszaadását
  • átlátható akkuipari tervezést, a további iparosítási tervek azonnali nyilvánosságra hozatalát
  • a gyárak 1 km-es körzetében élő lakosoknak kompenzációt az életminőség romlásért és az ingatlanjaik értékvesztéséért
  • társadalmi párbeszédet az akkuipari fejlesztések ügyében
  • dolgozzák ki és hozzák nyilvánosságra az akkumulátor stratégiához ígért környezetvédelmi stratégiát, amit még mindig nem mutatott fel a kormányzat
  • a környezetvédelmi szabályok szigorítását: legyen kötelező minden akkumulátorgyár esetében a környezeti hatástanulmány elkészítése
  • valódi szankciókat a komolytalan, alacsony összegű bírságok helyett
  • a támogatások átcsoportosítását: a magyar egészségügy, oktatás, infrastruktúra állami támogatását a külföldi szennyező multik helyett.

A demonstráció végén a Samsung gödi, a SungEel bátonyterenyei és az SK komáromi gyárában feltárt szabálytalanságokról szóló hatósági határozatokat olvastak fel a szervezők, amelyek tanúsága szerint számos esetben veszélyeztették a dolgozók életét is a cégek, a sorozatos megbírságolásuk pedig nem ért semmit.

Élő közvetítésünk a helyszínről:

A demonstrációt szervezték:

Alsózsolca – Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület
Ács – Kiállunk Ácsért
Debrecen – Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület
Fót – Zöld Folt Mozgalom
Göd – Göd-ÉRT Egyesület
Győr – Szívügyünk Szentiván
Komárom – Élhetőbb Monostorért
Mikepércs – Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület
Nyíregyháza – Élhetőbb Nyíregyházáért, Élhetőbb Magyarországért
Pécs – Séta a Mecsekért; Zöld Fiatalok Egyesülete
Tata –Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért;STOP Avalon Tata
Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

Címlapkép: Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.