Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán ablaka alatt mutatták be a diákok, hogyan vérzik el a közoktatás

Nagyjából ötven fő részvételével tartott „véres” performansszal tarkított figyelemfelhívó akciót az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat az egykori Várszínház, jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök irodája előtt, hogy a pedagógusok világnapja alkalmából az oktatás problémáira hívják fel a figyelmet, egyszersmind hirdessék október 23-i tüntetésüket.

A megmozdulás során két tanár és három diák állt fel a miniszterelnök munkahelyét elzáró – korábban többször lebontani szándékozott – kordonok elé fehér ruhában, DIÁK illetve PEDAGÓGUS felirattal.

A jelenet közben szívdobogás-hangeffektet játszottak le egy hangszóróból, a főszereplők mögött 20 ember verődött össze, mint a szervezet közleményéből kiderült, oktatásban érintettek, valamint más szakmák képviselői. Többen véresnek tűnő pólót viseltek.

Mikor a pulzus megszűnt, a jelenlévők eldobták magukat, majd fehér rózsákat kaptak aktivistatársaiktól. A performanszt alábbi, élő videónkon lehet visszanézni.

Az oktatási aktivisták a fenti performansszal arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába tiltakoznak immár jó két éve a pedagógusok az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt, a kormány reakcióként inkább gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkjukat, majd rájuk erőszakolta a státusztörvényt, ezzel lényegében kivéreztetve a közoktatást. A pedagógusokat támogató diáktüntetőket pedig könnygázzal, gumibottal és rendőri vegzálással jutalmazta a hatalom, többek között éppen azoknak a kordonoknak a bontásakor, aminél a mostani rendezvényt tartották. Ezúttal nem bontottak kordont, de feldíszítették a véres ruházatukkal.

Az Egységes Diákfront aktivistái tartanak performanszt Orbán Viktor irodája előtt, a Karmelitánál 2023. október 5-én. Fotó: Kőszeghy Ferenc / Mérce

Az eseményen elhangzott, hogy ezzel a csendes demonstrációval demonstrálják, hogyan vérezteti ki a kormány az oktatást. Azt is megtudtuk, hogy a 23-i tüntetésen a diákok a Hősök teréről vonulnak az orosz nagykövetség érintésével az Oktogonra. A rendezvényen lesznek beszédek és koncertek.

Perlaki-Borsos Noel, az EDF aktivistája lapunknak elmondta, hogy nemcsak a pedagógusok világnapja van, hanem a korábbi hídfoglalásuk első évfordulója is.

„A pedagógus-szakma és az oktatás lassú kivéreztetése ellen szerettünk volna tiltakozni. Ez a szemünk láttára történik meg, mégsem szólal fel ellene elegendő ember”

– mondta el Perlaki-Borsos. Az aktivista azt is elmondta, a tüntetés napján indul majd a hétigenes alternatív népszavazásuk is.

A pedagógusok világnapja alkalmából a Pedagógusok Szakszervezete is közleményt adott ki. A dátum apropóján Totyik Tamás elnök és Gosztonyi Gábor alelnök a Facebookon jelentkezett be Gyömrőről, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény elől. Ebbe az intézménybe hívta a PSZ Pintér Sándor belügyminisztert, hogy maga is meggyőződhessen, milyen áldatlan körülmények között dolgoznak a gyógypedagógusok és asszisztenseik. Pintér Sándor azonban – mint korábban jelezte – nem fogadta el a meghívást. A PSZ vezetői felidézték: szeptember végén arra kérték az országgyűlési képviselőket, menjenek el az Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményekbe, közülük többeket nem engedtek be az intézményekbe, a szakszervezet szerint mondvacsinált okokkal. A PSZ azt is üzeni a kormánynak:

„folytatjuk és nem félünk, akár van erről statisztika, akár nincs!”

Kiemelt kép: Az Egységes Diákfront aktivistái tartanak performanszt Orbán Viktor irodája előtt, a Karmelitánál 2023. október 5-én. Fotó: Kőszeghy Ferenc / Mérce