Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élőláncos ellenállás és a hátralék nagy részének rendezése után eltekintett Erzsébet kilakoltatásától a tatabányai önkormányzat

A tatabányai közgyűlés csütörtök délután jóváhagyta a kilakoltatás leállítását és egy részletfizetési megállapodás megkötését a tatabányai nővel, aki mindent megtett, hogy lakásában maradhasson, egy ideig mégis úgy tűnt, utcára rakhatja a városvezetés– derül ki az A Város Mindenkié (AVM) csoport Facebook-posztjából. A lakhatási szervezet üdvözölte és megköszönte a közgyűlés döntését, amivel visszavonták a város Gazdasági, Lakásügyi és Turisztikai Bizottságának korábbi elutasítását. A zárt ülésen tárgyalt előterjesztést Renczes Dávid, párbeszédes önkormányzati képviselő nyújtotta be az AVM és a Szikra Mozgalom kezdeményezésére.

„Tegnap az önkormányzatban is győzni tudott a szolidaritás. Örülünk, hogy az emberiesség nyert és Erzsébet így végre képes lesz talpra állni! Ez nélkületek nem sikerült volna!”

kommentálta a Facebook-oldalán a döntést a Szikra.

A szervezetek kiemelték a tatabányai lakosság közreműködését Erzsébet ügyében: több mint 100 helyi polgár támogató aláírását gyűjtötték össze a kilakoltatás leállítása mellett, és szintén több mint 100 tatabányai választópolgár levélben kérte a közgyűlés tagjaitól az előterjesztés támogatását. 

Az adósságrendezés első részletét is közösségi finanszírozásból gyűjtötte össze a Szikra Erzsébet számára.

”Ez az ügy számos olyan problémára rámutatott a tatabányai lakásrendelettel és a szociális rendelettel kapcsolatban, ami hátráltathatja a hasonló ügyek rendezését. Azt reméljük, hogy mivel ebben az ügyben sikerült megnyugtató, konszenzusos megoldást találni, az önkormányzat a jövőben gondot fordít majd a felmerült szabályozási problémák orvoslására. Ebben természetesen szívesen nyújtunk segítséget is”

– mondta el a Mércének Misetics Bálint, az AVM aktivistája.

A hét elején még nem tűnt ilyen biztosnak a tatabányai nő helyzete: amint arról beszámoltunk, az illetékes bizottság elutasította a részletfizetési kérelmét, annak ellenére, hogy az önkormányzat összes feltételét teljesítette. 

„Az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal munkatársai három elvárást fogalmaztak meg. Egyrészt azt, hogy Erzsébet növelje a jövedelmét, és álljon munkába, hogy készüljön el egy hátralékrendezési terv, ami a belátható időn belül biztosítja az adósságok kifizetését, illetve az, hogy az önkormányzat felé fennálló tartozásnak legalább 20%-át egy összegben előzetesen fizessük meg”

– mondta el korábban lapunknak Misetics. A feltételeket teljesítették: Erzsébet szeptember elsejétől közalkalmazottként helyezkedett el, elkészült a hátralékrendezési terv, ami biztosítja, hogy két év alatt teljes egészében megfizeti az önkormányzat felé fennálló tartozását, és már az első év végére megfelezi azt. Valamint a Szikra Mozgalommal közösen több mint 600 ezer forintot gyűjtöttek össze.

A bizottsági döntés visszavonására Renczes Dávid önkormányzati képviselővel vitték be az elfogadott javaslatot a tegnapi közgyűlésre, amiben három érvet fogalmaztak meg a kilakoltatás leállítására.

Erzsébet minden, az önkormányzat által támasztott feltételnek megfelelt, és valószínűleg hajléktalanná válna a kilakoltatását követően, miközben az önkormányzatnak törvényben előírt feladata, hogy biztosítsa a hajléktalanná válás megelőzését. Ráadásul, ha Erzsébetnek adnának egy esélyt helyzete rendezésére, akkor azonnal jelentősen csökkenne az önkormányzat kintlévősége. Sőt: már kapott is arra vonatkozóan egy megvalósítható tervet, hogy miként fog fokozatosan a teljes adóssága megtérülni.

Amint arról beszámoltunk, júniusban előbb élőlánccal akadályozta meg az AVM és a Szikra Mozgalom Erzsébet kilakoltatását, majd egy hónappal később a bíróság elfogadta a vele szemben indított végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet. Ezután konstruktív párbeszéd kezdődött az önkormányzattal és a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével a helyzet megoldásáról – aminek eredménye, hogy a tegnapi döntés nyomán Erzsébet megmenekült a kilakoltatástól.