Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyven Mészáros Lőrinc tüntetett a szabad oktatásért egy budapesti zebrán 

Körülbelül negyven diáktüntető, szülő és támogató tartott figyelemfelhívó demonstrációt szerda délután a budapesti Ferenciek terén egy gyalogátkelőhelyen. A Mészáros Lőrinc-maszkokat is viselő tiltakozók molinókkal, táblákkal és skandálással, zöld jelzésnél több alkalommal oda-vissza átkelve figyelmeztették az eközben piros jelzéssel megállított autós forgalmat az oktatás helyzetére. A tüntetés a „zebraszerda” nevű, hetente megtartott eseménysorozat keretén belül történt, amelyeken eddig főleg szülők és szimpatizánsok vettek részt. A szeptember 20-i alkalmom azonban azért volt különleges, mert a közelmúlt budapesti nagytüntetéseinek szervezői, az Egységes Diákfront csapata is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Élő videós közvetítésünk a helyszínről:


A diákok az eseményt megelőzően azt írtják:  ősszel új formában folytatják a figyelemfelhívást. Belvárosi iskolák diákjainak, tanárainak és szülők részvételével igyekeznek a közvélemény számára láthatóvá tenni az őket érintő – oktatással és egyéb társadalmi folyamatokkal kapcsolatos – problémákat.

A mai alkalmat követően havonta egyszer 15:30 és 16:00 között csatlakoznak a zebraszerdához, és elfoglalják ugyanazt a Ferenciek terénél lévő gyalogátkelőt.

„A tavaszi és nyári tiltakozásaink egyre több emberben váltottak ki pozitív és negatív indulatot egyaránt, és szeretnénk a témák napirenden tartásával hozzájárulni ahhoz, hogy az elégedetlenség és a tenni akarás elérjen egy olyan szintet a társadalomban, amely már nem hagyható figyelmen kívül a hatalom számára”

– írják.

A kormánypropaganda médiamunkásainak figyelmét külön felhívták arra is ,hogy a délutáni zebrás tüntetéseket havonta egy alkalommal, délutáni csúcsforgalomban, szigorúan a tanítási órák befejezése után tartják meg. 

Az Egységes Diákfront tagjai 2023. szeptember 20-án csatlakoztak az a figyelmet az oktatás helyzetére felhívó „zebraszerda” akcióhoz. Fotó: Bernáth Lackó

Előrebocsátják, hogy mindegyik eseménynek lesz a megszokottakon kívül speciális témája is, amely egy héttel az adott alkalom előtt derül majd ki. A nyitó alkalomra például 40 Mészáros Lőrinc-maszkot öltöttek magukra a tüntetők – utalva Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hírhedté vált érvelésére, miszerint: „Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne”. 

Az Egységes Diákfront tagjai 2023. szeptember 20-án csatlakoztak az a figyelmet az oktatás helyzetére felhívó „zebraszerda” akcióhoz. Fotó: Bernáth Lackó

A kormányközeli milliárdos képmását viselő, molinóval is felfegyverkezett tüntetők viszonylag zavartalanul abszolválták első – egyébként  a rendőrség által is biztosított, hivataosan is bejelentett – zebraszerdájukat, számos alkalommal hallattak szolidairitási dudaszót az elhaladó autósok is.

Az Egységes Diákfront tagjai 2023. szeptember 20-án csatlakoztak az a figyelmet az oktatás helyzetére felhívó „zebraszerda” akcióhoz. Fotó: Bernáth Lackó

Helyszíni tudósítónk szerint egyszer zavarták csak meg a demonstrációt: ekkor a környező épületek valamelyikének emeleti ablakából egy műanyag vizespalackot hajítottak a tüntenők irányába, amely végül szerencsére nem talált el senkit. A zebraszerdákat meghirdető, azokról rendere beszámoló Facebook-oldal egyébként alig egy hete számolt be arról, hogy egyre több, a gyalogátkelőkön tiltakozó tüntetőt ér atrocitás az utóbbi hetekben. 

„Augusztusban Budafokon két egymást követő szerdán, majd tegnap a Ferenciek terén. Szegeden „csak” túl közelről (5cm) vitatkoztak a zebraszerdázóval, a többi alkalommal fizikai bántás is történt”

– írták meg szeptember 14-én. 

Mi a zebraszerda?

A zebraszerda egy egyre népszerűbb tiltakozási forma, amelyet egy jobb oktatásért küzdő dél-budai szülő, Kállai Kornélia kezdett alkalmazni 2023 elején. A módszert a fenntarthatóság jegyében dolgozta ki: egy-egy órára állt ki különböző táblákkal, molinókkal a piros lámpánál rostokoló autós forgalom elé, hogy felrázza a társadalom oktatási problémák iránt közönyös részét. Szerinte ez olyan demonstráció, amely egy tömegtüntetéssel ellentétben nem igényel komoly szervezést és befektetett energiát, így hosszabb távon lehet kiégés, motiválatlanság vagy fáradtság nélkül művelni. Ugyanakkor ezek a tünetések szerinte megfelelő alkalmat kínálnak arra, hogy olyan emberek is halljanak az oktatás problémáiról, akiket egyébként nem érintenek közvetlenül.  

Kállai Kornélia „zebrás” tüntetése a Leányka utcai zebránál 2023 januárjában. Fotó: Bogatin Bence

A zebraszerda ma már nemcsak a Dél-Budán divatos: több fővárosi forgalmas csomópontban tartanak hasonló, heti zebrára vonulásokat szülők, de egy ideje már vidéken is többen követik Kornélia példáját. Így volt ez ma is: a Zebraszerda Facebook-oldal tájékoztatása szerint szeptember 20-án Budapesten a Ferenciek tere mellett a Harminckettesek terén, a Móricz Zsigmond körtéren, a Fehérvári út – Etele út kereszteződésében, a dél-budai Leányka utcában, a Jókai és Irinyi utcákban, valamint  a Széll Kálmán téren; vidéken pedig Veszprémben és Székesfehérvárott vonultak ki tüntetők a gyalogátkelőkre. 

Kiemelt kép: Az Egységes Diákfront tagjai 2023. szeptember 20-án csatlakoztak az a figyelmet az oktatás helyzetére felhívó "zebraszerda" akcióhoz. Fotó: Bernáth Lackó