Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félek, ha jön a végrehajtó

Félek, ha jön a végrehajtó… Élethelyzetemből eredő problémámmal már több alkalommal foglalkozott a Mérce szerkesztősége. Most újra az újsághoz fordulok segítségért, mert a megélhetésem már egyre kritikusabb irányba sodródott.

Mint arról már a régebben megjelenő segélykiáltásaimban beszámoltam: Egy Heves megyei faluban élő, egyedülálló nő vagyok, aki önhibáján kívül évek óta „kegyelemsegélyen” élő munkanélküli. Munkavégzésre esélyem sincs, itt munkalehetőség sincs, de életkorom miatt már amúgy is kudarcba fulladtak az álláskeresési próbálkozásaim. Gyermekem nincs, a szüleim nem élnek már, így semmiféle anyagi támaszra sehonnét nem számíthatok.

Hiába rendelkezem az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, ha életkoromnál fogva csak 2023. decemberben válhatnék majd nyugdíjra jogosulttá, de addig nem tudom, hogy hogyan is maradok egyáltalán életben. Ugyanis a 22.800,- Ft/hó álláskeresési járadék, mint aktív korúak ellátása – amit kapok – ilyen élelmiszer és energia -árrobbanások mellett még ennivalóra sem elég. Itt, ahol élek, Észak-Magyarországon, a szokásos téli időjárás köztudott hogy mennyire hideg, és emiatt mennyire „pénztárcarabló”. Már előre rettegek ettől, mivel mára már szó szerint drámaivá vált a helyzetem.

A falumban még alkalmi munkára sincs lehetőségem.

Itt a kisnyugdíjasok és szegények maguk is nélkülöznek, némi segítségért cserébe ők sem bírnak fizetni.

Hamarosan elérkezik az időszak, amitől félek, hogy az őszi és téli időjárás mit tartogat majd megint a számomra, mert az éves gázóra-leolvasás ugyan nyáron van, de ha alig merek fűteni télen, a számla végösszege akkor is egy horribilis rémálom. A 22.800,-Ft/hó összegű segélyből nem tudok havi 80-100 ezer forintos számlákat kifizetni. A július végén kézhez kapott számlától csaknem elájultam. Közel 600 ezer Ft-ot kell ráfizetni az eddig befizetett számláimra, ami még azoknak az embereknek is óriási összeg lenne, akiknek van munkahelyük.

Arról nem is szólva, hogy augusztusban kettő darab számlát kaptam kézhez. A hónap első napjaiban jött az éves elszámoló számla, a hónap végi fizetési határidővel pedig az első részszámla. Kérdezem én, hogy Magyarországon melyik munkahely az, ahol kétszer fizetnek egy hónapban? A segély is csak egyszer jön egy hónapban.

Amennyiben a 600 ezer forintos összeget nem tudom befizetni, úgy a hajlékom árverezésre kerül.

Ezt mindenképp el kell kerülnöm, mert a házikómat nem szeretném elveszíteni. Valahogyan túl kell élnem azt a négy hónapot még 2023 decemberéig, amikor végre nyugdíjassá válhatok. Sajnos a nyugdíjam összege sem lesz annyi, hogy ezt a horribilis összegű számlát fizetni tudjam, mivel hosszú évek óta munkanélküli vagyok, és előtte a beteg szülőket ápoltam, így csupán szerény nyugdíjra számíthatok majd.

Az elmúlt években napközben nem is fűtöttem, csak reggel és este pár órát, és csak 15-16 fok volt a lakásban. Az anyagi helyzetemet tekintve spóroltam a fűtéssel, mert még rágondolni is rossz volt, hogy majd júliusban milyen elszámoló számlát kapok. Meleg csizma, vastag harisnya, zokni, nadrág és háromrétegű felső és mellény, amit reggeltől estig viselek magamon. Nem tudom felfogni, hogy hogyan keletkezhetett ilyen magas számlám.

Az viszont érzékeltem, hogy a gáz minősége csapnivalóan rossz volt.

A kék láng csak narancsszínben pislogott, de a gázórát őrülten teperte. A tűzhelyen egy órán át nem forrt fel az étel. Az egész fűtési időszakot ez az állapot jellemezte.

A rossz minőségű gázért miért kell horrorárat fizetni? Itt viszont télen majd fűteni kell, mert éjszakánként mínusz 15 fokos a kinti hőmérséklet. Tisztelettel kérem a jóérzésű civil szervezeteket és embereket, hogy aki tud, segítsen túlélni életemnek ezt a legnehezebb időszakát. Köszönöm a Mérce szerkesztőségének támogató segítségét, ha a segélykiáltásom megjelenhet, és köszönöm azok támogatását, akik segíteni szeretnének.

Tisztelettel, Horváth Éva

Horváth Éva helyzetéről több ízben is írtunk a Mércén, a cikkek itt és itt olvashatók, szerkesztőségünknek írt leveleit pedig itt gyűjtöttük össze.

Ha bármilyen segítséget vagy munkát szeretnél felajánlani Évának, ezen az email címen veheted fel vele a kapcsolatot: [email protected].

Kiemelt kép: MTI/Móricz-Sabján Simon