Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Először foglalhat állást magyar bíróság a Fidesz homofób törvénye ellen

A bíróságon támadja meg a Budapest Pride a Médiatanács határozatát, amely szerint a Közösségi Fesztivál és Felvonulást népszerűsítő, az elfogadást és a társadalmi párbeszédet ösztönző kisfilmjüket nem lehet társadalmi célú reklámként sugározni, mert az „népszerűsíti a homoszexualitást”, ezért veszélyes a gyerekekre. A Budapest Pride lapunkhoz is eljuttatott közleményében megjegyzi, a határozat szerintük ellentmond a tudományos tényeknek, súlyosan homofób és transzfób.

„Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben”

– mondta Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

A Budapest Pride közleményében emlékeztet, hogy 2021-ben a homofób és transzfób propagandatörvény hatályba lépése előtt még gond nélkül levetítette több Magyarországon sugárzó kereskedelmi csatorna is társadalmi célú reklámként a Budapest Pride Közösségi Fesztivál kampányfilmjét. 2022-ben azonban már csak a külföldi székhelyű Viacom csatornák voltak erre hajlandóak.

A 2023-as kampányfilmet Tóth Luca animációs filmrendező készítette, akinek filmjeit korábban többek között Cannes-ban és a Berlinalén mutatták be, elismert és gyakran díjazott rendező itthon és külföldön is animációs körökben – írja a Budapest Pride. Az elkészült kampányfilmet az RTL elküldte véleményezésre az Médiatanácsnak, kértek tőlük egy előzetes besorolást.

A Médiatanács a határozatában azt állapította meg, hogy a kampányfilm nem számít társadalmi célú reklámnak, valamint hogy korhatár-besorolás miatt csupán 22 óra és hajnali 5 között adhatná le a televízió.

A Szivárvány Misszió Alapítvány ezért a Háttér Társaság segítségével keresetet nyújtott be a Médiatanács ellen a Fővárosi Törvényszéken.

„Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a homofób és transzfób propagandatörvényt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek”

– mondta Szekeres Zsolt, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

Amint arról a Mércén is beszámoltunk, kiélesedett a kormányzati kultúrharc a nyáron, miután a fogyasztóvédelmi hatóság még májusban elkezdett bírságolni a két éve elfogadott homofób törvényre hivatkozva. A Libri és a Líra is súlyos büntetéseket kapott, amiért az ifjúsági részlegen, nem zárt csomagolásban árusítottak „LMBTQ-tartalmú” könyveket. (A Líra nagyságrendekkel súlyosabbat, mint a kormányközeli MCC által bekebelezett Libri.) Válaszul a Libri elkezdte felülvizsgálni a kínálatát, áthelyezett és júliusban átlátszó fóliával vont be könyveket, így megakadályozva, hogy a vásárlók belelapozhassanak.

Címlapkép: Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos