Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ijesztő mértékben nő az utcán élők száma Londonban

Rohamos mértékben nőtt az utcán élő emberek száma Londonban a tavalyi évhez képest. A londoni közgyűlés által közzétett adatok alapján 2023 április és június között mintegy 3 272 hajléktalan ember élt London utcáin, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi 2 998 személyhez képest – tudtuk meg a BBC cikkéből. A GLA Londoni Regionális Önkormányzat adatai alapján az éves növekedés pedig 21 százalék, 8 329-ről 10 053-ra nőtt az utcai hajléktalanságban élők száma 2023-ra – tette közzé a Guardian.

Rick Henderson, a Homeless Link hajléktalanellátással foglalkozó szervezet munkatársa elmondta, hogy:

„Londonban éleződnek ki az országszerte tapasztalt problémák, nevezetesen a megfizethető lakhatás óriási hiánya, a szárnyaló bérleti díjak és a nehézségekkel küzdő hajléktalanellátó szolgáltatások. A kormány célja, hogy jövőre véget vessen a hajléktalanságnak Angliában teljesen elérhetetlennek tűnik.”

A londoni polgármester szóvivője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt ciklusban a városvezetés megnégyszerezte a hajléktalanellátásra szánt költségeket, és az önkormányzat több mint 15 500 embert segített ki az utcáról. De ez még mindig nem elegendő a problémák megoldásához,

„sokkal több állami intézkedésre van szükségünk a kormány részéről, és jobban össze kell hangolni a minisztériumok közötti együttműködést, ha véget akarunk vetni a londoni hajléktalanságnak.”

– magyarázta a BBC-nek tett nyilatkozatában.

Egyre többen kérnek a szervezettől tanácsot, azok az emberek, akik bár még nem laknak az utcán, de a hajléktalanság küszöbén állnak. A koronavírus alatt a főváros igyekezett fedelet biztosítani minden hajléktalan embernek, de a hostelekben való elhelyezésük nem jelentett fenntartható megoldást.

A Combined Homelesness és az Informational Network szervezetek, akik a GLA adatokat szolgáltatták, megerősítették a Guardiannek, hogy a koronavírus alatti intézkedések felszámolása és a lakhatási- és megélhetési költségek növekedése vezetett a tragikus számokhoz.

Bár a hajléktalanságban élők 83,6 százaléka férfi, egy hajléktalanszálló dolgozója szerint nagy mértékben növekedik a fiatal utcán élő nők száma is. Tony Miller, a Whitechapel Mission szervezet igazgatója elmondta a BBC-nek, hogy a fiatal nők esetén gyakori probléma a kábítószerhasználat:

„Tapasztalatunk szerint nem a kábítószer miatt kerülnek az utcára, de a helyzetükben használják őket, és függővé válnak, főleg a cracktől.”

– fogalmazott Miller.

A London utcáin élő emberek 11 százaléka romániai, Fernando, aki már négy éve lakik London utcáin, azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ahol ő alszik, az emberek nagy része szintén Romániából érkezett. Elmondása szerint a brit fővárosban szeretne dolgozni, amint rendben lesznek a papírjai, ugyanis Romániában nehezebb, Londonban jobb a munka és az élet is.

(BBC, Guardian)