Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába az átalánydíjasok horrorszámlái, a kormány szerint „a rezsivédelem működik”

Aki itthon többet fizet az energiáért a rezsicsökkentés részleges megszüntetése óta, más országban még többet fizetne érte, tehát a rezsivédelem működik – röviden így lehetne összegezni az Energiaügyi Minisztérium keddi keltezésű válaszát, amellyel Lukács László György jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdésére reagált. 

Az ellenzéki politikus azt firtatta beadványában, hogy az elmúlt időszakban egyre többen panaszkodnak arról, hogy az MVM energiaszolgáltató az éves gázóra-leolvasásokat követően olyan becslésen alapuló számlákat bocsát ki, amelyek már nem tartalmazzák, vagy extrém kis mértékben tartalmazzák a múlt évben kialakított kedvezményeket. Mint ismert, tavaly augusztus óta csak a törvényileg meghatározott átlagfogyasztás alatt jár támogatott áron a gáz. Az utóbbi hetekben-hónapokban azonban számos panasz érkezett olyan, átalánydjíban fizető felhasználók részéről, akik szerint még az új rendszer keretei közt is aránytalanul megnőtt a havi részszámláik összege. 

Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél nem a bediktált, mérőállásának megfelelő mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta, hanem a várható éves fogyasztását időarányosan, havi egyenlő gázmennyiségekre fizeti meg. Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti. Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be. 

Két hasonló esetről számolt be kedden a 24.hu is. Egy érdi olvasójuk bár tudatos spórolással a korábbiaknál kisebb éves gázmennyiséget fogyasztott, mégis magasabb részszámlákat kapott az éves leolvasást követően, mint a rezsicsökkentés visszanyesése előtti időszakban. Egy másik, a portálnak panaszkodó dunakeszi lakos pedig arról írt, hogy annak ellenére is piaci áron kell fizetni az általa felhasznált gáz egy részét, hogy az  elszámolási év egészét tekintve az átlagfogyasztás alatt maradt, tehát papíron teljes körűen járna neki a rezsicsökkentett gáz. 

Az MVM a portálnak adott válasza és a szolgáltató honlapján fellelhető segédletek szerint mindkét esetben nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. (tehát a „rezsinövelés” utáni 12 hónapos időszak) közötti éves kedvezménykeretet maximumát (63 645 MJ vagy fűtőérték függvényében kb. 1729 m3) megközelítették vagy túllépték az elszámolási időszakban.

A probléma abban gyökerezik, hogy az elszámolási időszak (vagyis az a 12 hónap, amelyet követően a szolgáltató és az ügyfél elszámolnak egymással, hogy utóbbi valóban csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizesse ki, de azt viszont az utolsó köbméterig) nem esik egybe azzal a 12 hónapos, zárt időszakkal, amelyre a kormány tavaly előre meghatározta a kedvezményesen elfogyasztható gáz mennyiségét.

Az MVM honlapjára feltöltött ábra mutatja, mi a gond: hiába fogyaszt valaki kevesebbet egy esetleges májusi leolvasás után, a júliusig tartó kedvezménykeretét kimerítette, így csak augusztustól számítanak neki újra olcsóbban gázt, addig viszont piaci áron kell, hogy vegye a fogyasztása nagy részét vagy egészét. Forrás: MVMnext.hu

Így tehát a kedvezményes év július 31-ei fordulója, és az éves elszámolás (amely az MVM szerint általában a júliust megelőző négy hónap valamelyikében történik) közötti időszakban kiállított részszámlák tartalmazhatnak nagyobb arányban a magasabb (piaci) áron elszámolt mennyiséget (de akár csak azt is) attól függően, hogy a kedvezményes keretből mennyi maradt felhasználható.

Lukács László György kérdésében nehezményezi, sok esetben a korábban még támogatotti körben megkapott kedvezmények keretében 20-30 ezer forintos havi számlák kerültek kibocsátásra, míg a következő hónapokra már alig nagyobb becsült fogyasztásra 60-120 ezer forintos összegeket követel a MVM. Szerinte így lényegében az MVM a számlázási gyakorlatával részben megszüntette a rezsicsökkentést, és versenypiaci árakat számláz ki családoknak.

 MVM honlapján a szolgáltató azt tanácsolja, hogy a megterhelő egy vagy több részszámla elkerülése végett július 31-ig érdemes  lecsökkenti a részmennyiséget, „augusztus 1-től ugyanakkor mintegy 5-10 százalékkal magasabb részmennyiség érték beállítására van szükség azért, hogy a július 31-ig lecsökkentett mennyiséget az éves leolvasásig hátralévő időszak részszámláira egyenletesen elossza. Így elkerülhető a túlzott eltérés a következő éves elszámoláskor.” 

Elméletben a jövő évi (2024-es leolvasást követő) elszámolás lehetőséget ad arra, hogy hasonló fogyasztást követően az MVM korrigálja az idén drágán felszámított értékeket, de de hogy ez ténylegesen megtörténik-e , arra a 24.hu kifejezett kérdése ellenére sem tértek ki a lapnak küldött tájékoztatásukban. A portál Dunakeszin élő olvasója szerint a környékükön mindenkinél márciusban volt az elszámolás, így sokan szembesülhettek mostanában nem várt, húzós összegű számlákkal, köztük idős emberek, akik nem értik, mi történt, és a fizetést sem feltétlenül tudják megoldani.

Az érintett ügyfél úgy véli, az MVM-nek figyelmeztetnie kellett volna az átalányfogyasztókat arra, hogy hiába vannak az átlagfogyasztás alatt, jelentősen magasabb számlákat kaphatnak.

Az új számlázási gyakorlat érdi kárvallotja pedig  azt mondta, perre megy a gázszámlája miatt. 

Lukács László György a beérkező lakossági panaszok miatt többek között  arról érdeklődött a minisztériumnál, hogy az új díjszabásban csökkentett mértékben érvényesíti-e az MVM az átlagfogyasztás alatti kedvezményt.

A tavaly bejelentett megszorításokat követően megmaradt gáztámogatás (tehát az átlagfogyasztás alatti energiafelhasználás támogatása) további folytonossága elvben nem szabadna, hogy nyitott kérdés legyen, hiszen a kormány áprilisban közölte, hogy a 2022 nyarától meghirdetett 12 hónapos időszakkal sem lesz vége a rezsicsökkentésnek.

Ezt megerősítette keddi írásbeli válaszában Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtikára is, mondván az augusztusi fordulóval is maradnak a rezsicsökkentett árak annak ellenére, hogy „Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését követeli”, és a jövő évi költségvetésben is helyet kapott a támogatás”.  Koncz a vártnál magasabb számlákra azzal reagált, hogy más európai országokban még drágább a gáz: 

„Még a rezsivédett szintnél ötödével többet fogyasztók is az egyik legkedvezőbb díjat fizetik nemzetközi összevetésben. A hazai átlagárhoz képest Svédországban tízszer, Hollandiában és Írországban hatszor, Ausztriában ötször, Csehországban négyszer többet számláznak a földgázért a lakossági felhasználóknak.[…] A rezsivédelem működik: a fogyasztási helyek több mint háromnegyede az átlagos felhasználás alatt maradt.”

Lukács külön rákérdezett a nagycsaládosoknak átlagfogyasztás felett is járó kedvezményekre, Koncz Zsófia erre azt válaszolta: „Az MVM Next a Magyar Államkincstárnál regisztrált ügyfeleknek a jogszabályi előírásoknak megfelelően automatikusan érvényesíti a nagycsaládos kedvezményt a számlákban.”

Címlapkép: MTI/Veres Nándor