Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkaszálták az oktatási népszavazást, a kormány kiskorúnak tekinti az állampolgárokat a PSZ szerint

Elutasította a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) népszavazási kérdéseit az Alkotmánybíróság– szúrta ki a 24.hu. Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) első körben mindegyik kérdést elutasította a nehéz érthetőségre hivatkozva, a szakszervezet a Kúriához fordult, ahol az NVB döntését felülírva két kérdést mégis hitelesítettek az ötből. Ezek a diákok óraszámának csökkentését, illetve azt célozták volna, hogy a hátrányos helyzetű tanulók más tanterv szerint tanulhassanak.

Ezután viszont több panasz is érkezett az elfogadott kérdésekkel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz, így ott újra felülvizsgálták azokat. Így jutottunk el a ma kihirdetett (és meglepően gyorsan, néhány nap alatt meghozott) döntésig, ami végleg elkaszálta az oktatási népszavazást.

Mint azt a 24.hu írja, az AB érvelése szerint a Kúria jogértelmezése túlterjeszkedett az egyértelműség törvényi fogalmán, kitágította az értelmezési kereteket, a népszavazási kérdés egyértelműségének tartalmi-, és idődimenzióját, ezért a támadott kúriai végzéseket megsemmisítette.

A Kúria által hitelesített kérdések pontosan így szóltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezzen?
  • Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?

A másik három kérdés így szólt:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

Pedagógusok Szakszervezete sajnálattal vette tudomásul az AB döntését, és a további, nemzetközi jogi lehetőségekről szakértőkkel konzultál – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szakszervezet.

Mint írják, a PSZ megdöbbent, hogy az Alkotmánybíróság

„kiskorúnak tekinti az állampolgárokat, már csak azért is, mert az alkotmánybírák lényegében ugyanazt az érvelést fogadták el, mint a Nemzeti Választási Bizottság tagjai. Vagyis szerintük az állampolgárok kellő szakmai ismeretek nélkül nem tudnak dönteni az alábbi két kérdésben:

  • csökkenjen a diákok óraszáma heti hárommal,

  • a hátrányos helyzetű tanulók ne ugyanazt a tantervet tanulják, mint az elitiskolák diákjai.”

A szakszervezet szerint a döntés azt üzeni: a kormány fél attól, hogy az állampolgárok „valódi” népszavazáson mondjanak véleményt az oktatásról.

Címlapkép: „A diákokért, a kollégákért, a jövőért!” – a Belügyminisztérium elé vonulnak a Kölcseysek, a tanáraikat ért atrocitások ellen tiltakozva Fotó: Alföldi Dániel István