Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A homofób törvény második évfordulóján 35 ezren vonultak a Budapest Pride-on

2021. június 15-én szavazta meg a Parlament a „gyermekvédelminek” nevezett törvényt, amely a „szexuális propagandával” szembeni ellenállás ürügyén  összemosta a szexuális kisebbségeket a pedofíliával és megnehezítette a szexuális felvilágosítást az oktatási intézményekben.

A homofób törvény kétéves évfordulóján zajlott tehát a 28. Budapest Pride felvonulása.

A menet a Vajdahunyad várától tett egy kört az Andrássy úton át. Az Andrássy utat ezúttal nem sikerült a rendezvény elől elhappolnia a Mi Hazánknak, ahogy az korábban többször is sikerült nekik. A vonulásnál nem, csak a bejáratnál volt kordon, és bár a Dózsa György útnál és Oktogonnál voltak ellentüntetések, ezek nem voltak számottevők. A vonulás ideje alatt viszont terheléses támadás érte a Pride honlapját.

 

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

A trockista Fáklya csoport aktivistái a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

A vonuláson jelent volt David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is, aki a Pride megnyitóján beszédet mondott.

Július 14-én az Egyesült Államok nagykövetsége 37 országgal és több kulturális intézménnyel egyetemben, közös nyilatkozatban ítélte el a magyar kormány szexuális kisebbségek ellen irányulói jogszabályait.

„Aggasztónak tartjuk azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez” – szól a nyilatkozat.

A menet végén először Steiner Kristóf mondott beszédet, aki megjegyezte, hogy 35 ezren vonultak idén a Budapest Pride-on.

Steiner Kristóf a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Ezután Karácsony Gergely főpolgármester lépett színpadra. Karácsony elmondása szerint „fejből beszélt”, mert természetes számára, hogy a rendezvényen van, sőt, kötelességének is érzi. Szeretné azt érezni, hogy nincs dolga egy polgármesternek a Pride-on, de mégis így van, ki kell állnia a szabadságért. Az ország szerinte nem elég szabad, „nem csak nektek, de másoknak sem”. Szolidaritásra szólított fel, nem csak az LMBTQ-emberek mellett, de a romák és a diákok mellett is. Ezért is tartja szükségesnek, hogy a többség tagjai is részt vegyenek a Pride-on, mert „bármikor te lehetsz a soros”. Karácsony szigetnek nevezte Budapestet a „barna esőben”.

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a 28. Budapest Pride-on 2023. július 15-én. MTI/Kovács Tamás

Ezután Szénási Szilvia beszélt, az UCCU Alapítvány ügyvezetője, „európai roma magyar nő”. Az általa vezetett alapítvány befogadó világért dolgozik. A romák ma stigmatizáltak, amivel meg kellett tanulnia élni. Fiát is bántották azért, amiért roma, akit sajnos nem tudott megvédeni, csak támogatni. Szerinte sajnos olyan országban élünk, ahol rendszerszintű elnyomás van, melynek részesei a romák, az LMBTQ-emberek, a nők és igazából mindenki, aki „nem felel meg az elit ideáinak”. Amikor csatlakozott az UCCU Alapítványhoz, a tehetetlenség ellen kívánt küzdeni, és hogy a kirekesztés ellenére is önazonos lehessen.

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Következőként Bedő Dávid, a Momentum politikusa tartott beszédet. Szerinte alapvető emberi jogokról van szó, amikért nem kéne küzdeni, de sajnos nem egy normális országban élünk, ahol egyre rosszabb az LMBTQ-közösség élete. Nem akar olyan országban élni, ahol nem tudnak azonos neműek kézen fogva sétálni. Nem akar olyan országban élni, ahol könyveket fóliáznak be, mert meleg karakterek vannak be. Ezért hozott létre olyan politikusokból álló csoportot, amely az LMBTQ-jogok mentén működik együtt, párttól függetlenül.

Felvonulók a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Ezután drag show következett.

A show után Palugyai Sári, Lang Györgyi lánya mondta el, milyen volt szivárványcsaládban felnőnie. Nagyon büszke szüleire, csodálatos gyermekkora volt. Szeretetteljes környezetben nőtt fel, aminek semmi köze nem volt a szülei neméhez vagy a szexualitásukhoz, amit a törvényhozók sajnos nem értenek. Viszont sokszor érték külső atrocitások családja miatt.

Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője, aki egy háromhetes emberjogi programról érkezett haza az Egyesült Államokból, fóliába tekerve lépett színpadra.

Szerinte ma még csak könyveket fóliáznak (utalva ezzel arra, hogy a Libri nemrég fóliába csomagolta a homofób törvény miatt a meleg karaktereket tartalmazó könyveket), de a jogsértésekkel embereket is „elfóliázhatnak” egymástól.

A Budapest Pride lefóliázott aktivistája a 28. Budapest Pride felvonuláson, 2023. július 15-én. Fotó: Dián Ákos

Elmesélte, milyen volt leszbikusként felnőnie, milyen rossz volt, hogy a szülei szégyenkeztek miatta. Édesanyjával két évig nem beszélt, miután 19 évesen coming outolt. Olyan világban szeretne élni, ahol nem neki, hanem a homofóboknak kell szégyenkezniük. Bejelentette, hogy egy roma, illetve egy zsidó alapítvány együttműködésében kampányt indít a Budapest Pride azért, hogy Novák Katalin ne adjon kegyelmet szélsőjobboldali terroristáknak, ne írjon alá gyűlöletkeltő törvényeket és mindenkinek az elnöke legyen.

Végezetül még egy drag show következett.