Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szimulációs feladatok teljesítésével összefüggésben” sérültek meg Szolnokon a meghurcolt katonanők az ügyészség szerint

Az ügyészség szerint „szimulációs feladatok teljesítésével összefüggésben” sérült meg a mellén, a hasán, illetve lábán az a két katonanő, akik egy, a szolnoki helikopterbázison zajlott határvédelmi felkészítés után bántalmazás miatt tettek panaszt – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott kedden. 

A szocialista politikus két olyan ügy állására kérdezett rá az ügyészségnél, amelyekben a honvédségben szolgálatot teljesítő női altiszteket, illetve tisztet bántalmazhattak. Mindkét eset Szolnokon történt. Az egyik ügyben tavaly október végén egy úgynevezett tömegkezelési (úgynevezett CRC) felkészítés során sérült meg két altiszt, akik be be is panaszolták felettesüket, a másikban egy jogász tiszt szexuális zaklatás miatt tett feljelentést parancsnoka ellen. Az érintettek szerint azonban érdemi vizsgálat helyett megpróbálják őket ellehetetleníteni.

A legfőbb ügyész a sajtóban megjelent hírekkel összhangban elismerte, hogy mindkét ügyben nyomozás folyik, amelyekben

„eddig okirati bizonyítékok beszerzésére, adatelemzésre, a sértettek és tanúk kihallgatására került sor. Az eljárások jelenleg is felderítési szakban folyamatban vannak, a bűncselekmény megalapozott gyanújának közléséhez szükséges bizonyítékok még egyik ügyben sem állnak rendelkezésre” – írta Polt Péter.

A felkészítés során sérüléseket elszenvedő katonanők ügyének részleteiről a Szabad Európa információból értesülhetett a nyilvánosság. Erről azt érdemes tudni, hogy tömegkezelésnek nevezett gyakorlatotminden esetben védőfelszerelésben hajtják végre a katonák, ennek része a nők számára egy speciális melltartó is. A Szabad Európa úgy tudja, hogy az egyik katonanő, egy őrmester szóvá tette feljebbvalójának, egy törzszászlósnak, hogy a melltartó nem megfelelő minőségű, hiányzik belőle egy fontos betét, amely éppen a mellkast érő ütések erejét hivatott tompítani. A törzszászlós azonban az őrmestert kérte számon, hogy miért kifogásolja a felszerelés minőségét, majd demonstrálandó, hogy a védőfelszerelés „mégis megfelelő”, a az érintett beszámolója szerint nála lévő gumibottal többször mellbe ütötte beosztottját, ezt követően pedig bakanccsal hasba is rúgta. Egy másik katonanő ugyanilyen kiképzés során – egyelőre tisztázatlan körülmények között – olyan lábsérülést szenvedett, hogy kórházba került és kétszer is meg kellett műteni.

Az egyik bántalmazott őrmester a kiképzés után, tavaly novemberben a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének parancsnokához fordult panaszával. Azt kérte, a testület állapítsa meg, hogy az említett törzszászlós kötelezettségszegést követett el. A két katonanő súlyos sérülést szenvedett a határvédelmi felkészítés során, így a honvédségnek hivatalból feljelentést kellett volna tennie a Központi Nyomozó Főügyészségen. Csakhogy saját elmondásuk szerint ez nem történt meg, a vizsgálat során meghurcolták, méltatlan helyzetbe hozták őket parancsokaik.

Polt Péter magyarázata szerint  a CRC részét képezte a gyakorlatot vezető kiképző utasításai alapján szimulációs feladatok teljesítése is- tárggyal testre mért ütés kivédése, eldobott tárgyak kivédését szolgáló technikák, alakzatok elsajátítása -,

„mellyel összefüggésben két altiszt a felsőtest, illetve a térd sérülését szenvedte el.”

Szolnokon történt az a további eset is, amely során egy jogász tiszt szexuális zaklatás miatt jelentette fel parancsnokát. Az érintett szerint a belső vizsgálat során a kiképzésen megsérült katonanőkhöz hasonlóan őt is meghurcolták, és a honvédségnél rendelkezési állományba helyezték, ami azt jelenti, hogy két hónapon belül gyakorlatilag kirúghatják. Erre most csak azért nem kerülhet sor, mert a jogász tiszt jelenleg betegállományban van.

Sajtóinformációk szerint sem a jogász tiszt ügyével, sem a két másik nőével nem akart érdemben foglalkozni a honvédség, ehelyett az aktuális teljesítményértékelésen valamennyiüket lepontozták, és megpróbáltak nyomást gyakorolni rájuk, hogy álljanak el a jogorvoslattól. Emiatt nem is az említett őrmester, hanem a barátja tett feljelentést tavaly decemberben a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol idén januárban el is rendelték a nyomozást. A jogász tiszt maga tett feljelentést a saját ügyében.

Kiemelt képünk illusztráció.
Címlapkép: Debrecen, 2022. március 31. A honvédség KFOR-kontingense Koszovóból hazaérkezett 25. váltásának katonái a debreceni Kossuth téren tartott a visszafogadó ünnepségen 2022. március 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt.