Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zöld lámpát adott a Kúria az oktatási népszavazásnak

Felülbírálta az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi, elutasító döntését a Kúria, és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által kezdeményezett öt népszavazási kérdésből kettőt engedélyezett – jelentette be Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV műsorában.

A két kérdés így hangzik:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A fennmaradó három kérdés:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

A PSZ alelnöke a műsorban az első kérdéssel kapcsolatban elmondta:

„Tarthatatlannak tartjuk, hogy heti 37 órája van egy tizenegyedikes diáknak, egy elsősnek pedig 25. Ez hihetetlen nagy munkaterhelés.”

Hozzátette: a diákok óraszámának a csökkentése a pedagógusok munkaterhén is enyhítene.

A második kérdés pedig arról szól, hogy a pedagógusok nagyobb szerepet kapjanak a helyi tanterv eldöntésében, a szakszervezet a tanterv elkészítésének 30 százalékát a tantestületekre bízná – magyarázta Totyik.

A PSZ szerint az NVB májusban azzal indokolta az elutasítást, hogy a kérdések „nem elég egyértelműek ahhoz, hogy a magyar állampolgárok felelős döntést hozhassanak”.

A Kúria azonban végzésében úgy fogalmazott, hogy a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, és a választópolgárt kompetensnek kell tartani a kérdések megválaszolására.

A Kúria döntését nyolc napig támadhatják meg, egyébiránt a szakszervezetnek 120 napja van összegyűjtenie 200 ezer érvényes aláírást.

A PSZ alelnöke elmondta, mindenki segítségét várják az aláírásgyűjtésben.

Bár a népszavazás az oktatás két részletkérdésére irányul, ahogy arra Totyik is utalt az ATV-ben, nem kérdés, hogy az elmúlt hónapok, évek tanár és diáktiltakozásai fényében sokkal általánosabb érvényű lesz: hogy a társadalom támogatja-e a tanárok küzdelmét egy jobban finanszírozott és nagyobb autonómiával rendelkező oktatásért.

Címlapkép: Dián Ákos