Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvérzett az NVB asztalán a Pedagógusok Szakszervezetének népszavazási kezdeményezése 

Nem hitelesítette a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) oktatási témákban indított országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – tudta meg a  Népszava kedden PSZ alelnökétől. Gosztonyi Gábor a bizottság keddi döntését követően azt mondta a lapnak, hogy az NVB mind az öt kérdésüket leszavazta. A legfőbb kifogás szerinte az volt, hogy azok „nem elég egyértelműek ahhoz, hogy a magyar állampolgárok felelős döntést hozhassanak”.

A PSZ az 1848-as forradalom 175. évfordulójára rendezett „Civil Sugárút” rendezvény helyszínén, az Andrássy úton jelentette be március 14-én, hogy oktatási kérdésekről szóló egyéni országos népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához.

A beadványban az alábbi öt kérdés szerepelt:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelési intézményben ötödik évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?
  • Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?

„Nem tudom, mi nem elég egyértelmű abban, hogy például hárommal csökkenjen a diákok heti óraszáma, vagy hogy a tanórai foglalkozások során ne tíz, hanem harminc százalékban lehessen eltérni a kötelező tantervtől” – reagált Gosztonyi Gábor az NVI elutasító határozatára a Népszavának, aki szerint az NVB „mintha kicsit infantilizálná” a magyar választópolgárokat. 

A PSZ alelnöke szerint még várhatók egyeztetések a további lépésekről, de nagy valószínűség szerint fellebbezést nyújtanak majd be a döntés ellen.

A márciusi sajtótájékoztatón a szakszervezet vezetői elmondták: azért tették fel ezeket a kérdéseket, mert el szeretnék érni azt, hogy a diákok terhei radikálisan csökkenjenek. Bár tudják, hogy a tantervet szabályozó konkrét kormányrendeletre vonatkozó népszavazási kérelmet nem lehet benyújtani, közvetett módon így szerették volna elérni, hogy új szemléletű tanterv jelenhessen meg. Az iskolák megszűnésével foglalkozó kérdéséről azt mondták: a szakszervezet úgy tudja, harminc, elsősorban kistelepülési oktatási nevelési intézményt próbálnak meg kísérleti jelleggel összevonni, ami azt jelenti, hogy ezekről a településekről teljesen „ki fogják szakítani az iskolákat”. 

A szakszervezeti vezetők ugyancsak a két hónappal ezelőtti bejelentéskor azt mondták, az NVB jóváhagyása esetén elég széleskörű támogatottsága lett volna a kezdeményezésnek ahhoz, hogy a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást elő tudják teremteni.

Frissítés (2023. 05. 10. 15:27): A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát – közölte szerda délután a szakszervezet.

(Népszava, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán