Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ultrajobboldal türingiai győzelme döntő figyelmeztetés Németország számára

Az Alternatíva Németországért (AfD) jelöltje, Robert Sesselmann győzött a thüringiai Sonneberg körzetben a járási adminisztrátori tisztségért tartott választás második fordulójában vasárnap.

Ez az első alkalom, hogy az ultrajobboldali párt egyik politikusa vezethessen járási adminisztrációt.

Sesselmann, aki a voksolás második fordulójában több mint négyezer szavazattal többet kapott, mint az első fordulóban, a szavazatok 52,8 százalékát szerezte meg, azaz abszolút többséget ért el az időközi választáson. A CDU jelöltje, Jürgen Köpper, akit a baloldal, az SPD, a Zöldek és az FDP is támogatott, 47,2 százalékkal alulmaradt. A Türingiai-erdőben fekvő körzet 57 ezer lakosával és mintegy 48 ezer választásra jogosultjával az egyik legkisebb Németországban.

Az AfD politikusának győzelme amiatt is különös eset, hiszen Türingiában az AfD-t az alkotmányvédelmi hivatal „szélsőjobboldalinak” minősítette és megfigyelés alatt áll.

A Spiegel szerint Robert Sesselmann ellen, aki végzettségére nézve jogász, s jelenleg az AfD erfurti tartományi parlamenti képviselője, rendőrségi eljárás van folyamatban. A türingiai rendőrség annak a gyanúnak jár utána, hogy az AfD politikusa megfenyegetett egy férfit, aki a választási kampányban CDU-plakátokat akart elhelyezni.

A Tagesschau lap szerint bár Sesselmann nem fog rendelkezni különösen nagy mozgástérrel, s a feladatai tulajdonképpen abban fognak kimerülni, hogy végrehajtja a járási tanács döntéseit, a megválasztása mégis döntően befolyásolhatja a türingiai politikát. Az AfD eddig pusztán külső hangadó lehetett, ám az ötvenes éveinek elején járó politikus a tisztségéből következő médiafigyelem révén elérheti, hogy például az AfD menekült- és bevándorlásellenes nézetei sokkal nagyobb visszhangra találjanak.

A Neue Zürcher Zeitung úgy kommentálta a történéseket, hogy Sesselmann megválasztásának a szimbolikus hatása nagy, és messze túlmutat a régión. Az NZZ politikai dominóhatásról ír: Az AfD szavazói most először tapasztalhatták meg, hogy a pártra leadott szavazatuk nem marad következmények nélkül. Legyen bár szó meggyőződésről vagy protestszavazatról, ez sok AfD-szimpatizánst motiválhat a közelgő önkormányzati választásokon való részvételre. Mindennek ellenére a lap kijelenti:

„Németország nem áll a fasiszta hatalomátvétel küszöbén, a pártnak a közvélemény-kutatásokban elért szárnyaló népszerűsége és a mai választási győzelem ellenére sem”.

Tengelytörés

Hogy mekkorát fordult a világ Türingiában, jól mutatja, hogy 2020 februárjában még az AfD-vel való legkisebb együttműködés is hatalmas fölháborodást keltett, s nem maradt következmények nélkül.

Akkor Thomas Kemmerich, a szélsőjobboldal felé mindig is hajló liberálisok jelöltjét választották a tartományi parlament miniszterelnökének. Kemmerich megválasztásához a CDU és az AfD szavazataira is szükség volt, s együttműködésre pedig hajlott a kereszténydemokraták tartományi vezetése.

De miután Németország-szerte és Türingiában számos városban spontán tüntetések alakultak ki, helyenként 2-3 ezer fő részvételével, s Angela Merkel akkori német kancellár „megbocsáthatatlan lépésnek” nevezte, hogy a pártja türingiai vezetése paktumot kötött az AfD-vel, Kemmerich lemondott.

Sesselmann a választási eredmények bejelentése után jelezte, hogy beszélni fog a politikai riválisaival. Úgy fogalmazott, hogy „félre kell tenni az ideológiai megfontolásokat”. Sesselmann úgy látja, hogy az AfD „a néppárttá válás útjára lépett”. A közelgő thüringiai, szászországi és brandenburgi tartományi választásokra előre tekintve azt mondta: „Jövőre, 2024-ben történelmet írhatunk”.

Hasonlóan vélekedett az ultraradikális Björn Höcke is, az AfD türingiai pártszervezetének vezetője is. Ő volt az, aki 2015-ben létrehozta a párton belül a Flügel nevű nacionalista szárnyat, amelyet a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal 2020-ban „a szabad és demokratikus államrenddel szemben létrehozott szélsőjobboldali törekvésnek” minősített, ezzel együtt pedig a tagjait megfigyelés alá helyezte. AfD-t megannyi paramilitáris egységekhez is kötődő szervezettel, így a PEGIDA-val, a Neue Rechte és az Identitárius mozgalmakkal is kapcsolatba hozták. A párt bevándorlás- és iszlámellenes megnyilatkozásai a szélsőjobboldali tömörülések nézeteitől is jobbra állnak.

A választások után a türingiai zöldek kategorikusan kizárták az együttműködést az AfD által megválasztott Robert Sesselmann kerületi ügyvivővel. Ann-Sophie Böhm tartományi szóvivő úgy fogalmazott, hogy „számunkra egyértelmű, hogy ezzel a kerületi önkormányzati képviselővel semmilyen szinten nem lehet együttműködni”.

Georg Maier türingiai belügyminiszter, az SPD helyi vezetője is megszólalt a voksolás után. „Most itt az ideje, hogy félretegyük a pártpolitikai érdekeket és közösen védjük meg a demokráciát” – mondta el a nézete szerint „riasztó jelzés” tudomásulvétele után. Maier az AfD választási sikerének egyik okát az instabil politikai viszonyokban látja.

(FAZ, Taz, Spiegel, NZZ)