Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemond az AfD szavazataival tegnap megválasztott türingiai miniszterelnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután tegnap Németország-szerte és Türingiában számos városban spontán tüntetések alakultak ki, helyenként 2-3 ezer fő részvételével, ma délután Angela Merkel német kancellár „megbocsáthatatlan lépésnek” nevezte , hogy pártja türingiai vezetése tegnap egészen váratlanul összefogott az eddig a politikából kirekesztett, szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párttal. A szélsőjobboldali párté mellett a CDU-frakció szavazataira is szükség volt ugyanis ahhoz, hogy az októberi választásokon tartományi parlamentbe éppen csak bejutó jobboldali liberális FDP képviselője, Thomas Kemmerichet a parlament tartományi miniszterelnökévé válasszák. Merkel kommentárja után nem sokkal Kemmerich bejelentette lemondását. Cikkünk frissül.

A széles koalíció volt a jobboldal egyetlen lehetősége arra, hogy a választásokat 31 %-kal megnyerő, a tartományt 2013 óta nagy sikerrel kormányzó, és igen népszerű baloldali riválistól, Bodo Ramelowtól megszabaduljanak.

Minden jel arra mutat viszont, hogy a lépést a CDU helyi szervezete egyáltalán nem egyeztette a berlini központtal – amely nem fogadta volna el, hogy a kereszténydemokraták az AfD-vel együt szavaznak meg valamit. Merkel most arról beszélt, az Erfurtban történtek miatt a tegnapi nap „nagyon rossz volt a demokráciának,” mivel a lépéssel „megszegték a CDU alapértékeit.”

 Zeit napilap online kiadása arról ír, a kancellár kifejezetten mérges azért is, mert a szavazásról, és az együttműködésről csupán szerda este, dél-afrikai látogatására utazva, és a repülőn értesült. Az ilyen döntések előtt pedig általában nemhogy értesíteni kellett volna a szövetségi pártvezetést, de a szokások szerint még engedélyeztetni is kell azt velük.

Az ügy miatt szombatra Berlinbe koalíciós frakcióülést hívtak össze az ügyben.

A döntéstől maga az FDP sincs elragadtatva: a Tagesspiegel információi szerint a párt országos vezetője, Christian Lindner arról győzködi Kemmerichet, a párt érdekében minél hamarabb távozzon kormányfői pozíciójából.

A CDU, az AfD és a jobboldali liberális FDP ilyen irányú együttműködése óriási felháborodást váltott ki Németország-szerte. Egyrészt azért, mert a tartományt eddigi irányító Ramelow a mostani választást is fölényesen nyerte meg, (a Linke 31 %-ot, míg az AfD csupán 22%-ot szerzett), de a Linke jelöltje a keleti tartományban maga mögé utasította még a CDU-t is, amely a legutóbbi, 2014-es választáson még legyőzte őt.

Másrészt pedig azért, mert a jobbközép, a liberálisok és a szélsőjobb összefogása egy erősödő baloldal ellen rossz emlékeket váltott ki rengeteg antifasisztából is, és az interneten például olyan képek kezdtek terjedni, amelyek az AfD vezetője és az FDP-s Kemmerich közötti kézfogást egyenesen Adolf Hitler, és az akkori, jobboldali elnök, Paul von Hindenburg kézfogásával hasonlították össze Hitler kancellárrá való kinevezése után.

A Linke országos vezetése is élesen reagált a nem várt fordulatra, és az FDP országos vezetőjének, Christian Lindnernek egy korábbi mondatára utalva (Inkább ne kormányozzunk, minthogy rosszul kormányozzunk!), most azt írták Facebook-bejegyzésükben, hogy a liberális párt:

„Inkább fasisztákkal kormányozna, minthogy ne kormányozzon!”

A lépést egyébként elfogadhatatlannak tartják, és arra szólítanak fel minden németet, akit ez az ügy felháborított, hogy csatlakozzon a Linkéhez.

Noha az AfD türingiai vezetője, Björn Höcke jelentősen növelni tudta a párt jelenlétét a 2019 október 27-én tartott választáson, annyira azért mégsem, hogy jelentős előretörést érjen el. Viszont meglepetésre 2 százalékponttal verte meg a kormányzó CDU tartományi jelöltjét, Mike Mohringot, ez pedig hozzájárulhatot a tartományi CDU politikai válságához, amely miatt a magánakciót is elkövették.

Kemmerich kinevezése után nemcsak a tartományi főváros Erfurtban, Jénában, de Berlinben és több más városban is tömegtüntetésekre került sor, Erfurtban pedig a parlament feloszlatását és új választás kiírását is követelik.

De más nagy, német pártok is élesen reagáltak, a szociáldemokraták, és a Zöldek is úgy vélték, Erfurtban erkölcsi kérdés az, hogy az AfD-t eddig körülvevő politikai karantént először éppen a CDU és az FDP helyi szervezetei áldozták fel a reálpolitika oltárán.

De nemcsak ők, hanem a Bajorországban a Zöldekkel és az AfD-vel is folytonos utóvédharcot folytató CSU-s Markus Söder, Merkel koalíciós szövetségese is rendkívül károsnak, és elítélendőnek tartotta azt, ami szerdán Türingiában történt.

Frissítés 16:45. A türingiai FDP enged a nyomásnak. Thomas L. Kemmerich frakcióvezető és kérészéletű miniszterelnök bejelentette, hogy lemond, a frakció pedig benyújtott egy javaslatot, melyben a tartományi parlament feloszlatását javasolja. Christian Lindner szövetségi pártvezető üdvözölte a döntést.

Jelen állás szerint az AfD-n kívül tehát az összes érintett párt szövetségi vezetése a parlament feloszlatása és új választások kiírása mellett van, de a helyi szervezetek nem feltétlenül, az oszlatás tehát nem biztos, hogy sikerrel jár majd, viszont jó eséllyel felszínre hozza majd a CDU-n belül mélyen húzódó feszültségeket.

A 90 fős parlament sikeres feloszlatásához azt a képviselők egyharmadának kell kezdeményeznie, és kétharmadának (60 fő) kell megszavaznia. A Linke, az SPD és a Zöldek frakciója minden bizonnyal egységesen az új választás mellett lesz, és most minden arra utal, hogy az FDP is egységes lesz a kérdésben, vagyis 42 képviselőre biztosan számíthat a javaslat. A helyi CDU viszont úgy tűnik, szembemegy a szövetségi párt vezetésével.

Noha Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök és Paul Ziemiak főtitkár világosan új választásokat sürget, a helyi CDU azonban biztosan nincs egységesen a javaslat mellett: a női és az ifjúsági tagozatot is magába foglaló helyi pártszervezet már ki is adott egy közleményt, amelyben közlik, nem támogatják a tartományi parlament feloszlatását. Azt még nem tudni, a frakció egységes lesz-e, de amennyiben az AfD 22 képviselője nem támogatja a feloszlatást (ami nem valószínű), a 21 fős CDU-frakcióból legalább 18-nak a javaslat mellé kellene állnia. (Süddeutsche Zeitung)

Címlapkép: Thomas Kemmerich, a türingiai FDP frakcióvezetője (kép: Thomas Kemmerich)