Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utakat és a repteret is lezárta a több ezer sztrájkoló fémipari dolgozó Vigóban

Egyre radikálisabb eszközökhöz nyúlnak a harmadik sztrájknapjukat tartó fémipari munkások a galíciai Vigóban – írja az El Salto spanyolországi híroldal.

A szektor több ezer dolgozója eredetileg a munkáltatók által rendezett ágazati expó épületéhez szervezett tüntetést. Az engedélyezett demonstrációt azonban a különösen erőszakos rendőri fellépés, amelynek során többek között gumilövedékekkel támadták a dolgozókat, megakadályozták. A rendőri intervenció nyomán több részre oszlott a tömeg, egy csoportjuknak sikerült egy időre lezárnia a legfontosabb helyi autópálya Vigóba vezető szakaszát. A munkások üvegpalackokkal, kövekkel és csavarokkal dobálták a rendőröket.

 

A sztrájk és tüntetéssorozat azért kezdődött, mert az azokat szervező 3 szakszervezet elutasítja a munkáltatók által ajánlott megyei kollektív szerződést. A dolgozók az évente ledolgozandó napok számának a csökkentését (munkanaponkénti 8 órára), valamint inflációkövető béremelést követelnek, és azt, hogy a dolgozók átvétele esetén, az új munkáltatónál is megtarthassák jogaikat, a szektor többi kollektív megegyezéseinek jegyében.

„Minden egyes nappal, egyre kevésbé leszünk rugalmasak” – mondta Celso Carnero, a Comisiones Obreras szakszervezet képviselője. A Confederación Intersindical Galega szakszervezet munkatársa, Xulio Fernández pedig úgy fogalmazott, hogy  most „megmutatja az erejét az ágazat”.

A két napi sztrájk után megindult tárgyalások sikertelenül záródtak, a csütörtöki után a következő sztrájknapot 28-án tartják a dolgozók. A munkáltató összesen 8 százalékos béremelést ajánlott három évre: 2023-ra 2 százalékot, 2024-re 4 százalékot, 2025-re pedig 3 százalékos emelést. A szakszervezet ezzel szemben 4-4-4 százalékos, összesen 12 százalékos béremelést követel a következő három évre, a valós fogyasztói árindexhez igazodó felülvizsgálati záradékkal.

Kiemelt kép: CIG/Twitter