Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szavazati jogot kaphatnak a cégek egy amerikai városban

Egy törvényjavaslat alapján szavazati jogot kapnának a vállalatok a Delaware állambeli Seaford városában – írja a Jacobin.

A lap szerint a jogszabály-javaslatot a Republikánusok nyújtották be, de jó eséllyel a Demokrata párti törvényhozás is támogathatja azt.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy a városban bejelentett vállalatok is szavazzanak az önkormányzati választásokon.

A 8 ezer fős kisvárosban csak 340-en vettek részt a legutóbbi, április 15-én tartott választáson, így a 234 vállalati „szavazat” jelentős befolyással tudna lenni az eredményre.

Ez nem az első ilyen intézkedés a városban, Seaford az ingatlantulajdonosoknak is engedélyezi a szavazást, akik így – másokkal szemben – két helyen is részt vehetnek az önkormányzati választáson, ahol tulajdonuk van, és ahol élnek.

A Jacobin felidézi, hogy az intézkedés egy tágabb tendenciának a része, amely egyre több jogot ad a vállalatoknak és a gazdagoknak. A Legfelsőbb Bíróság 2010-ben például a „Citizens United-ügyben” kimondta, hogy a cégeknek személyiségi jogaik vannak, és joguk van a szólásszabadsághoz is.

A törvényhozásnak június 30-ig kell szavaznia a törvényjavaslatról. Eközben progresszív állami törvényhozók olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely általános tilalmat rendelne el a vállalati szavazásra Delaware-ben.