Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűzvédelem nélkül, majd a szabadban tároltak 600 tonna akkumulátort egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégnél

Veszélyezteti az életet, a testi épséget és a vagyonvédelmet a tűzvédelmi berendezések hiánya az Éltex Kft. salgótarjáni hulladék-telepén, állapította meg februárban a katasztrófavédelmi hatóság, amely egymillió forintra büntette a céget – derül ki az Átlátszó cikkéből. A lap közérdekű adatigényléseken alapuló írása szerint az ellenőrzésre azután került sor, hogy Salgótarján belvárosában kigyulladt egy akkumulátorokat szállító kamion, aminek oltása 10 órát vett igénybe.

A telephelyen kizárólag használt autó-akkumulátorokat tárolnak, jelentős mennyiségben, azonban ezek a Nógrád Vármegyei Hivatal által kiadott engedélyek alapján nem számítanak veszélyes hulladéknak. Az átlátszó cikkéből azonban kiderül, hogy az engedély kiadása után egy hónappal kigyulladt a „nem veszélyes” hulladékokat szállító kamion.

A hatóságok ezután tartottak egy „összehangolt ellenőrzést”, aminek nyomán a Kormányhivatal 1,3 milliós, a Katasztrófavédelem pedig 1 millió forintos büntetést szabott ki a cégre.

Előbbi azért büntette meg, mert a szabadban, „mindenféle védelem nélkül” tároltak 32 tonna össztömegű lítium-ionos akkumulátort, utóbbi pedig azért, mert miközben az Acélárugyár két ipari csarnokában összesen közel 600 tonna ilyen egységet tárolnak, nincs kiépítve, vagy nem használható számos tűzvédelmi berendezés.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelem határozata kimondta azt is, hogy bár az Éltex Kft. 2022. március 30-a óta végez tevékenységet a telepen, a tűzvédelmi berendezések állapotát sem a tevékenység megkezdése előtt, sem azóta nem állította helyre.

„A jogellenes magatartással veszélyezteti az életet, a testi épséget és a vagyonbiztonságot” – olvasható a szövegben.

A cég az Átlátszó egy korábbi cikke után telephely bejárásokat szervezett a lakosság számára, hogy „cáfolják a megjelent rémhíreket”. Akkor az oknyomozó portál arról számolt be, hogy a salgótarjáni volt Acélárugyár területén 36 hektáros telephelyet nyit az Éltex Kft. ami miatt a lakosok közül többen aggódnak, tiltakoznak.

Berki Sándor a Párbeszéd képviselője és Nógrád megyei alapszervezetének elnöke is részt vett április elején egy telephely bejáráson, amiről Facebook-videóban számolt be. Elmondta, hogy a terület nagy részén a korábbi Acélárúgyár romjainak az eltakarítása zajlik, emellett 1200 akkumulátort tárolnak. Azonban a képviselő szerint az ütésre robbanásveszélyes akkumlátorokra mindössze két darab speciális oltópalack jut. Kérdésére, hogy milyen módon védekeznek egy esetleges tűz ellen, a cég vezetése azzal felelt, hogy „akkor hívják a tűzoltókat”. Azonban a képviselő szerint a tűzoltóknak sem elegendő speciális oltófelszerelése, sem kapacitása nem lenne egy hasonló méretű akkumulátortűz megfékezésére.

A lakossági bejárások és a köztájékoztatás iránti látszólagos igény ellenére az Éltex Kft. nem hajlandó válaszolni az Átlátszó üggyel kapcsolatos megkereséseire, kérdéseire. A városi televízió egyik videójából azonban annyi kiderült, hogy

a hulladék-telepen jelenleg a szabadban tárolják a több mint ezer darab használt autó-akkumulátort, a katasztrófavédelem utasítására.

Ezzel kapcsolatban Vass Zoltán ügyvezető igazgató a videóban elmondta, a bedobozolt akkukat a katasztrófavédelem által előírt módon, egymástól megfelelő távolságban helyezték el, de egy hónap múlva már szeretnék visszavinni ezeket zárt helyre, mert „az az igazán biztonságos”. Elhangzott az is, hogy az egykori Acélárugyár után maradt „áldatlan állapotok” felszámolásán és a tűzvédelmi hiányosságok pótlásán dolgoznak.

A Válasz Online információi szerint a cégben 2022-ben többségi tulajdont szerzett Global Refuse Holding Zrt. révén – mely a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM) érdekeltségébe tartozik – az Éltex is Tiborcz István köréhez lett köthető.