Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háromszázan meghaltak és ezren megsérültek az utóbbi idők legsúlyosabb vonatbalesetében Indiában

Közel háromszáz utas meghalt, és több mint ezren megsérültek múlt pénteken egy vonatbalesetben Indiában. Helyi idő szerint este 7 óra körül két személy- és egy tehervonat ütközött egymásnak Odisa államban Kelet-Indiában. A beszámolók szerint több százan rekedtek a kocsik roncsai között, mielőtt megkezdték a mentést, és jelenleg is többen vannak életveszélyes állapotban.

Ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vonatbalesete az országban.

India miniszterelnöke, Modi a Twitteren közölte, hogy mélyen elszomorította az incidens, és gondolatai a gyászoló családokkal vannak. A miniszterelnök bejelentette, hogy az áldozatok családja 200 ezer rúpia (kb. 800 ezer forint), míg a sebesültek 50 ezer rúpia (kb. 50 ezer forint) kártérítést kapnak.

Vasárnap a hatósági vizsgálat alapján közölték, hogy a szerencsétlenséget az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta, amely miatt egy vonat tévesen váltott vágányt.

A World Socialist Web Site (WSWS) hírportál cikkében megjegyzi, hogy a kormányzat és az állami hatóságok próbálják elfedni a felelősségüket, miközben egyértelmű, hogy a vasúti infrastruktúra évtizedes elhanyagolása, valamint a szférát sújtó folyamatos forrásmegvonások felelősek a közösségi közlekedés biztonságának a leépüléséért.

Mindössze két nappal a baleset előtt jelent meg egy jelentés például, amiben arról számolnak be a vonatbalesetek növekvő száma miatt aggódva, hogy a mozdonyvezetők folyamatos túlórára vannak kényszerítve a betöltetlen álláshelyek miatt, ami veszélyezteti a biztonságos vonatforgalmat.

Emellett biztosító berendezés sem volt üzembe helyezve azon a vonalon, ahol a pénteki baleset történt, amely megakadályozhatta volna a vonatok egymásnak ütközését.

Eközben India költ a világon a harmadik legtöbbet (76,8 milliárd) az USA és Kína után hadi kiadásokra – jegyzi meg a WSWS.

Felmérések szerint 2021-ben több mint 16 000 ember halt meg közel 18 000 vasúti balesetben országszerte, ami napi 45 ember halálát jelenti átlagosan. Legutóbb 1995-ben volt ekkora vonatbaleset Indiában, akkor mintegy 358-an haltak meg két vonat összeütközésekor.