Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a 12 milliárdos nyereség, sztrájkolnia kell a béremelésért a székesfehérvári Arconic dolgozóinak

Második próbálkozásra is eredménytelen volt a sztrájktárgyalás az ARCONIC-KÖFÉM és a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) között Székesfehérváron, ezért sztrájkba kezdenek a dolgozók június 4-én hajnalban az alumíniumipari üzemben. Várhatóan a gyár teljes termelése leáll – tudtuk meg a VDSZ közleményéből.

A májusi sztrájktárgyaláson a munkáltató és a szakszervezet nem tudott megállapodni. A munkáltató március elsején egyoldalú 10,8%-os  bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el, további 5,5%-os egységes alapbéremelést követelnek. Az első tárgyalást követően a sztrájkbizottság eredetileg június 3-án reggel 6 órától tervezett határozatlan idejű sztrájkot, ám a munkáltató ennek ellenére sem fogadta el a szakszervezet követelését.

A múlt heti kétórás figyelmeztető sztrájk eredményességére alapozva, újabb tárgyalásokat kezdeményezett tegnap a szakszervezet, és az utolsó pillanatig reménykedett a sikeres megállapodásban.

A munkáltató azonban továbbra sem hajlandó a dolgozók által követelt további 5,5%-os bérkiegészítésre, így az ARCONIC-KÖFÉM dolgozói végül június 4-én kezdenek határozatlan idejű sztrájkba.

„Hidegen hagyta őket, hogy a magas infláció, és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozók megélhetését. Annak ellenére sem mozdult el rugalmatlan álláspontjától a munkáltató, hogy kiderült: épp a figyelmezető sztrájk ideje alatt döntött úgy az ARCONIC-Köfém Kft tulajdonosa, hogy a cég 12 milliárd forintos, azaz kb. 35 millió dolláros adózott nyereségét kiviszi az országból!”

– írta közleményében a VDSZ.

A sztrájk kezdetét üzembiztonsági okokból (a dolgozók forró anyagokkal dolgoznak) halasztották szombatról vasárnapra, az elhúzódó tárgyalások miatt nem tudták biztostani a szombat reggeli biztonságos leállást – nyilatkozta lapunknak Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Továbbá azt is megtudtuk tőle, hogy a hétvégi sztrájkba lépés nem befolyásolja a potenciális sztrájkolók létszámát a termelés területén, hiszen az itt dolgozók száma között nincs különbség hétvégén és hétköznapokon, mert ez megszakítás nélküli munkafolyamat. A szellemi területeken dolgozó munkások pedig hétfőn fognak csatlakozni a sztrájkhoz.

Az Arconic csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését Magyarországon, Székesfehérvárott, napjainkban pedig Európa egyik vezető alumínium hengerművét üzemelteti a vállalat. A székesfehérvári gyár folyamatosan működik, amit összesen kb. 800 dolgozó 4 műszakban biztosít.