Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két hét alatt már ítélet is van a diáktüntetésen előállított férfi ügyében

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség alig két hét alatt állította bíróság elé a május közepi diáktüntetés egyik résztvevőjét hivatalos személy elleni erőszak vádjával.

A pedagógusok mellett kiálló, a kormánytól valói tárgyalásokat követelő vonulásos demonstráció május 19-én az Oktogonnál hivatalosan véget ért, ám a tömeg jelentős része, több ezer ember a Lendvay utcához vonult. A Fidesz székházához azonban nem érhettek el, a rendőrség nagy erőkkel állta a tömeg útját.


Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a tüntetők és a rendőrök között dulakodás is kialakult, amelynek egy pontján a rohamrendőrök megrohamozták a demonstrálókat, kiszorítva őket az utca torkolatából.

Ekkor került sor az ügyészség szerint ittas állapotban lévő férfi erőszakos fellépésére, amelynek során az dulakodás közben ököllel az egyik rendőr sisakjának arcvédőjére csapott. A férfit csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ítélték el, és egy év végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Mivel mind a vád, mind a védelem tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőssé vált.

A bosszútörvény, avagy státusztörvény bevezetésével a kormány a béremelésre és a pedagógus életpályamodellre hivatkozva megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket. A bevezetésével a pedagógus szakszervezetek szerint az érintettek a közalkalmazotti jogviszonynál és a munka törvénykönyvében megállapítottaknál is rosszabb helyzetbe kerülnének – a tervezet hátrányairól itt írtunk bővebben.

(444)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd