Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüntető diákok „megelőző jellegű igazoltatása” mindenképp felvet kérdéseket a TASZ jogásza szerint

Csütörtök este országszerte tüntetések zajlottak a pedagógusokat sújtó státusztörvény országgyűlés elé terjesztése ellen. A budapesti tüntetés hivatalos része rendőri intézkedés nélkül zajlott, utána viszont több tucat diák először a Lánchidat vette célba (feltehetőleg a Karmelita kolostor lett volna a végső cél), de mivel azt rendőrsorfal állta el, a Kossuth téren át a Margit híd felé vették az irányt, azonban a kettő között félúton körbezárták őket a rendőrök.

Helyszíni tudósítóink szerint aki önként távozna, csak igazoltatás után szabadulhat a rendőrségi gyűrűből, valamint többeket szúrópróbaszerűen át is vizsgálnak. A helyszínen vannak 14 éves fiatalok is. Többen azt hangoztatják, hogy meg akarják őket félemlíteni a rendőrök, pedig nem csináltak semmi erőszakosat.

Úgy tudjuk, két turista is a rendőrsorfal mögött ragadt, nekik magyarul magyarázta egy rendőr, hogy most nem mehetnek el innen.

Hegyi Szabolcs, a menetet kísérő TASZ-megfigyelő helyszíni tudósítónknak elmondta, hogy a rendőrök a közrend és a közbiztonság védelme érdekében, megelőző jelleggel igazoltattak. Az azonban nem világos a jogász szerint, hogy a körülbelül néhány száz fős csoport miért jelent veszélyt a közrendre és a közbiztonságra. Hegyi szerint ekkora létszámban még a közlekedésben sem okoznak akkora fennakadás, amely indokolná a közbeavatkozást.

„Az a csoport, akiket most körbezártak és igazoltatnak, valójában nem csinál mást, mint a békés gyülekezéshez való jogát gyakorolja.”

Hiába nem volt bejelentve a vonulás, ez önmagában nem teszi jogellenessé a diákok spontán akcióját a TASZ munkatársa szerint, hisz mindaddig, amíg békés marad, alapjoggyakorlásnak számít. Ha a rendőrség úgy gondolja, hogy a gyűlés nem spontán, hanem valaki szervezte, akkor a szervező szabálysértési felelősségét megállapíthatja ugyan, de önmagában ezt sem tenné a gyűlést jogellenessé.

„A megelőző jellegű igazolás mindenképp felvet kérdéseket.”

Hegyi Szabolcs a tudósítónknak elmondta még, hogy a matricázás is legálisnak számít (mint megírtuk, a diákok alaposan kidekorálták a Belügyminisztérium épületét), hisz könnyen eltávolítható, nem jár állagsérelemmel, és különösen abban az esetben, ha a közügyekben történő véleménynyilvánítás része, a véleménynyilvánítás szabadságának jogkörébe tartozik.

Rendőrök intézkednek a státusztörvény elleni tüntetésen
Fotó: Alföldi Dániel István

Rendőrök állták körbe a státusztörvény ellen tüntetőket
Fotó: Alföldi Dániel István

Rendőrök állták körbe a státusztörvény ellen tüntetőket
Fotó: Dián Ákos

Igazoltatják a státusztörvény ellen tüntetőket
Fotó: Dián Ákos

Percről percre tudósításunk itt olvasható a csütörtöki eseményekről.

Címlapkép: Igazoltatják a státusztörvény ellen tüntetőket Fotó: Dián Ákos