Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elesett Bahmutnál a legnagyobb ukrajnai baloldali lap szerzője

Elesett Bahmutnál Jevgenyij Oszijeszkij, a Mérce szövetségesének, az ukrajnai Commonsnak a szerzője.

A Commons ukrán és angol nyelvű baloldali internetes folyóirat, amely a Mércével is számos formában együttműködik. Az ELMO (East European Left Outlet) nevű kelet-európai baloldali médiaegyüttműködést közösen hoztuk létre.

A Commons hétfői cikkében így emlékezett meg szerzőjéről:

„A múlt héten újabb nagy veszteség ért bennünket. Bahmut mellett, 30 éves kora előtt elhunyt a „Commons” és a „Kunszta” szerzője, hű barátunk és elvtársunk, Jevgenyij Oszijeszkij kutató és újságíró.

Zsenya bátor ember volt – a tudomány népszerűsítője. A szavak mesteri kezelésével, humorával és iróniájával képes volt lerombolni a vallási előítéleteket, és egy jobb jövő felé egyengetni az utat.

Lelkesedése és tudásszomja az emberi kultúra különböző rétegeinek, különösen a modern kultuszok tanulmányozására ösztönözte. Zsenya hat hónapig tanulmányozta a Krisna közösség belső működését, hónapokig „majdnem pogány lett” a kijevi csoportban, vagy éppen kockázatos felfedezőúton járt a Szcientológia Egyházban. Most már elárulhatunk egy titkot- Jevgenyij még a vezetéknevét is kénytelen volt megváltoztatni, hogy elkerülje az írásai miatti üldöztetést.

Aktivistaként támogatta a baloldali akciókat Ukrajnában, nem félt sem a jobboldali támadásoktól, sem a rendőrségtől. Miután túlélte a megszállást, belépett a fegyveres erők soraiba azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy a kutatóknak is ki kell venniük a részüket Ukrajna megvédésében. Az értelmiségi munkát azonban még ekkor sem hagyta abba. Bár sajnos, a Commonsnak írt utolsó szövegei megíratlanok maradnak.

Zsenya gondolatainak és törekvéseinek a horizontja elképesztett minket. Ukrajnában élve is világpolgár volt, és kapcsolatot tartott fenn számos ország tudományos közösségével. Így már február 24-e után interjút adott egy vezető amerikai antropológusnak a nukleáris háború fenyegetéséről. A háború előtt pedig arról álmodott, hogy elmegy az óceániai Vanuatu szigeteire, egy ritka helyi nyelvet tanulmányozni.

Nem feledjük Jevgenyij hozzájárulását, és folytatjuk a megkezdett munkáját.”

Jevgenyij Oszijeszkij angol nyelvű írásait itt lehet olvasni. Édesanyját az alábbi, ukrán számlaszámon lehet támogatni: 4731219643733987.