Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sátortábort alakítottak ki a menekültek Dublinban, hogy közösen védekezzenek a szélsőjobboldali támadások ellen

Menekülttábor nyílt Dublin üzleti központjának szívében, írja a Guardian brit lap. A sátortábor a Mount Streeten kezdődik, majd egy sikátorba kanyarodva egy parkolóban végződik.

Az első sátrat még márciusban verték fel a kormány Nemzetközi Védelmi Hivatala (IPO) előtt, amit sorra újabb és újabb sátrak felállítása követett, mígnem immár hatvan sátor sorakozik egymás mellett meglehetősen csüggesztő látványt nyújtva Dublin belvárosában.

A Guardian megkérdezte az egyik sátor lakóját, hogy mi vezetett az akciójukhoz.

„A sokaságban rejlik az erő. Jobb sok emberrel együtt lenni” – mondta a 36 éves Lourens van den Burg, aki dél-afrikaiként szeretne menekültstátuszt nyerni Írországban. „Nem akarsz egyedül táborozni.”

A szavai arra utaltak, hogy május elején tüntetők vonultak fel a Mount Streeten, akik „Írország az íreké” és „Nem látunk benneteket szívesen” skandálással vonultak fel. A fenyegetés azonban nem maradt meg a puszta szavaknál.

Csuklyás férfiak megtámadtak egy másik, kisebb tábort a közeli Sandwith Streeten, és felgyújtották azokat a sátrakat, amelyek üresen álltak.

Az összetűzés eredője két válság egybeesésében keresendő. Írországot egyszerre sújtja a lakáshiány és a menekültek számának emelkedése.

A kormány becslése szerint mintegy 250 ezer lakás hiányzik ma Írországban. Ez a meglévő és kiadható lakások árának hatalmas növekedésével jár egyfelől, a hajléktalanság növekedésével pedig másfelől.

Az akut lakáshiány pedig egybeesett az orosz invázió elől menekülő több mint 70 ezer ukrajnai megérkeztével. Ám nemcsak ők szándékoztak Írországban maradni: rekordszámban nyújtottak be az ír hatóságokhoz menekültkérelmet az Ukrajnán kívüli országokból is. A szállodák, befogadóközpontok és egyéb szálláshelyek zsúfolásig megteltek, így körülbelül 500 menedékkérő maradt az utcán.

Ők pedig úgy döntöttek, hogy ha másként nem megy, hát Dublin központjában maguk állítanak sátortábort.

„Nem mintha kastélyra számítottam volna, de arra, hogy semmiféle szálláshoz nem jutok, arra nem. Most alszom először sátorban”, nyilatkozta a brit lapnak Andile, aki Zimbabweiből érkezett. Andile vastag zokniban védekezik a csípős hideg ellen, ám a fenyegetések különösen aggasztják.

Leo Varadkar kormányfő a minap elismerte, hogy nincs elég rendőr a bevándorlásellenes támadások leküzdésére. Még az erőszakmentes tüntetések is rendőri felügyeletet igényelnek. Például a múlt héten a Clare megyei Inch városának lakói traktorokkal torlaszolták el az utat egy 33 férfi menekültet befogadó intézmény előtt. Miután a kormány ígéretet tett nekik arra, hogy négy hétig biztosan senki sem fog érkezni, a lakosok feloldották a blokádot, de – más formában – folytatták a tiltakozást. Néhányan felszálltak egy menedékkérőket szállító buszra, hogy megszámolják és videóra vegyék őket.

A Mount Street-i tábor teljesen alkalmatlan arra, hogy az emberek huzamosabb ideig ott éljenek.

Nincsen lehetőség tisztálkodásra, táplálkozásra, ha valakire rájön a szükség, legfeljebb műanyag flakonban végezheti a dolgát. Így az ő ellátásuk terhét is a hajléktalanokat segítő szervezetek karolták fel.

Úgy tűnik, a sátrakban tartózkodó emberek többsége Afrikából, a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett. Egyikőjük a menekültellenes atrocitássorozat után úgy nyilatkozott, hogy ez legalább felkelti a világ figyelmét a sanyarú helyzetük iránt.

(Guardian, Irish Times, Euronews)