Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott a Mérce két munkatársa

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj zsűrije különdíjat ítélt Bernáth Lackó és Csengel Karina munkatársainknak Amikor a munka nem elég a megélhetéshez: sok évnyi láthatatlan hajléktalanság után Szilviék lakásba költöznek című riportjukért, amelyben Szilvi, férje és unokájuk, Lóri történetét követik nyomon – ők az Utcáról Lakásba Egyesület ügyfeleiként tavaly szeptemberben költözhettek új lakásba, sokévnyi láthatatlan lakhatási szegénység után.

A díj célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutató újságírói munkákra.

A díjat szegénységet megtapasztalt zsűritagok ítélik oda 2022. január 1. és december 31. között megjelent cikkekért, riportokért, interjúkért, tudósításokért azok szerzőinek.

Print/Online kategóriában az első díjat Kovács Márta, a 24.hu munkatársa kapta, TV/Video kategóriában az első díjat Benyó Rita, a Szabad Európa munkatársának ítélték oda. A Mérce újságírói mellett különdíjban részesült Ittzés Szilvia, a Credo Evangélikus Folyóirat munkatársa, illetve Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás, a wmn.hu újságírói.

„Mindketten dolgoztak, Szilvi 8 órában takarított a BKK-székházban, mégsem tudtak annyi pénzt összekuporgatni, hogy teljen biztos lakhatásra. A külvilág számára láthatatlanul váltak hajléktalanná: rokontól rokonhoz költöztek néhány szatyor holmijukkal, hol néhány hétre, hol hosszabb időre….”

Tovább olvasok

Hogy mit gondolunk az elismerés kapcsán, nehezen fogalmazhatnánk meg pontosabban, mint Csengel Karina munkatársunk köszönőbeszédében – egészben idézzük őt:

„Szilviék története és az, hogy itt állunk, megerősítette bennem, amit eddig is fontos újságírói alapelvnek tartottam: hogy mennyire fontos egy sérülékeny ember vagy csoport helyzetét önös érdek nélkül bemutatni, és megmutatni az olvasóknak, hogy milyen rendszerszintű, mindannyiunk életét átszövő problémák állnak egy-egy személyes történet mögött.

A gyermekkorom egy elég jelentős része lakásszegénységben és nélkülözésben telt. Annyival könnyebb volt, hogy nekünk – kis híján ugyan – de legalább maradt tető a fejünk fölött. Viszont pont annyira láthatatlanul küzdött a családom, mint Szilvié. Néhány rokonon kívül senkitől se kaptunk segítséget, a külvilág számára láthatatlan volt a helyzetünk, a szociális ellátórendszer pedig képtelen volt megmenteni minket attól, hogy a kilakoltatás szélére sodródjunk.

Valami csoda folytán a családom megmenekült.

De bele se merek gondolni, hány gyerek, hány család, hány idős ember küzd láthatatlanul a létfenntartásért a jelenlegi gazdasági és szociális krízishelyzetben.

Ezért szeretném felhívni a figyelmet annak a maroknyi civil szervezetnek a munkájára, amely az állami ellátórendszer helyett harcol az emberek lakhatásáért. Köszönet az Utcáról Lakásba Egyesületnek, az AVM-nek és az Utcajogásznak!”

Legutóbb januárban részesült elismerésben Kocsis Árpád kollégánk, akinek a Fejlesztési Újságírói Díj különdíját ítélték oda Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában című riportjáért, amelyeket az Ukrajnából menekülőket fogadó Budapesten és Záhonyban dolgozó aktivistákkal készített interjúk alapján készített.

Kiemelt kép: Szegénységért Méltósággal Sajtódíjat nyert a Mérce két munkatársa, Bernáth Lackó és Csengel Karina Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce