Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cigit és pizzát ígértek léggitározásért cserébe a hajléktalanok bántalmazásával vádolt rendőrök

Szerdán tárgyalták a bíróságon azoknak a rendőröknek az ügyét, akik az ügyészség szerint tavaly két kiszolgáltatott élethelyzetű hajléktalan embert bántalmaztak Mohácson.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vád szerint a két, Mohácson járőröző rendőr 2021 januárjában, a kijárási korlátozások alatt bántalmazott két hajléktalan férfit. A magatehetetlenül a földön fekvő egyik áldozatnak a fejét, a másikuknak a lábát rúgta meg, a második áldozatot pedig azzal is megalázták, hogy léggitározásra és éneklésre próbálták kényszeríteni. Később indoklás nélkül könnygázsprével fújták le mindkettőjüket, mindezt pedig videóra vették, és elküldték egy kollégájuknak.

A bántalmazással, hivatali visszaéléssel és szolgálati kötelességszegéssel vádolt rendőrök három és fél év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az említett esetekről készült videókat a tárgyaláson is levetítették, amelyekből a Telex közzétett kettőt. Az első felvételen az látszik, ahogy a rendőr bakancsával többször is megrúgja a földön fekvő hajléktalan férfit, miközben azt mondják neki: „Kelj fel! Miért nem kelsz már fel?!”. A második videón a rendőrautóból fújják le gázsprayvel az egyik hajléktalan embert.

Az egyik áldozat egy idősebb, hajléktalanszállón élő mohácsi férfi, a másik egy fiatalabb, értelmi fogyatékossággal élő férfi, őt próbálták rávenni léggitározásra a rendőrök.

A Telex beszámolója szerint a rendőrök lehajtott fejjel hallgatták végig a videók és a hangfelvételek bemutatását. A rendőröket úgy kapták el, hogy lehallgatta őket a Nemzeti Védelmi Szolgálat – bár az, hogy miért hallgatták le őket, nem derült ki. Ezekből a hangfelvételekből is játszottak le a tárgyalás során, a lap szerint ezekben a rendőrök többször is megalázó módon beszéltek a sértettekkel, ugratták őket, viccelődtek rajtuk. Az is hallatszik a felvételeken, hogy cigarettát és pizzát ígérnek nekik, ha cserébe énekelnek vagy léggitároznak.

Az egyik felvételen a rendőrök az egyik sértettnek többek között azt mondják:

„Gyere ide a büdös kurva anyádat!” (…) „Röhögjél, gyökér, most kiszállok, most megbaszom a szádat!”

A rendőrök elfogásuk után röviddel szinte mindent beismertek, utána viszont visszavonták a vallomásaikat. Arra hivatkoztak, hogy a Terrorelhárításai Központ (TEK) kommandósai megfélemlítették és kinevették őket, ezért ismertek be olyat is, ami „nem volt igaz”.

A Telex szerint azzal védekeztek, hogy a kocogtatásként, lökdösésként írták le azt, ami alapján bántalmazással vádolják őket, és elmondásuk szerint azért a bakancsukkal próbálták felébreszteni a férfit, mert féltek a Covidtól, és koszos, szakadt volt a ruhája. A gázspray-t pedig jogosan használták szerintük a sértett ellen, bár a jelentésükben a gázspray használatáról nem tettek említést.

A felvételeket elmondásuk szerint a saját védelmükben készítették, mert szerintük sokszor volt probléma a hajléktalan férfiakkal. A tárgyaláson több kollégájukat is meghallgatták tanúként, akik elismerően szóltak a munkájukról.

„Nincs olyan ember a mohácsi rendőrkapitányságon, aki nem intézkedett volna ellenük.”

– mondta az egyik kollégájuk a Telex beszámolója szerint.

A hajléktalan emberekkel szemben elkövetett rendőri túlkapások nemcsak a sértettek bántalmazását, hanem emberi mivoltukban való megalázásukat is célozzák; mindennek hátterében pedig feltehetően az áll, hogy

a rendőrség nem rendelkezik megfelelő integritású személyi állománnyal, amely különösen veszélyes olyan esetekben, amelyekben nehéz helyzetben lévő, sérülékeny társadalmi csoportokkal kerülnek kapcsolatba

– mondta el korábban a Mércének az eset kapcsán Molnár Noémi, az Utcajogász munkatársa. Szerintük ennek példája a mohácsi eset is: nagyon fiatal rendőrökről van szó, akiknek sem a tapasztaltuk, sem az életkoruk nem tette őket alkalmassá arra, hogy megfelelően járjanak el.

A hajléktalanok bántalmazása a rendőri szervek által nem új keletű, ám csak az utóbbi években, az okostelefonok elterjedésével kezd jobban láthatóvá válni. Ebbe a mintázatba illeszkedik az a tavalyi zalaegerszegi eset is, amely során – ugyancsak rendőrök – vödröt húztak a sértett fejére a kapitányság épületében, miközben videózták mindezt. Abban az esetben szintén egy mentális beteg férfi volt az, aki rendőri erőszak áldozatává vált.

A lakhatási válság fokozódásával, az állami szociális ellátórendszer leépülésével és túlterheltségével ezen csoportok egy része az utcára szorul, és közterületen a rendészeti szervekkel kerül kapcsolatba. A rendszerszintű probléma a civilek szerint rendszerszintű választ követel: az ilyen esetek előfordulásának lecsökkentését a rendőri állomány képzése, valamint a lakhatási válság enyhítése és a szociális ellátórendszer helyzetének javítása is elősegítheti.

Címlapkép: Wikimedia Commons