Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pszichológiai terror és egy királycsináló szélsőjobboldali a tegnapi törökországi választásokon

A vasárnapi választásokon a szavazatok közel 100 százalékának összeszámolása után a kormányzó AKP-MHP szövetség és elnökjelöltje, Recep Tayyip Erdoğan nyert, a felmérések többségének előrejelzésével ellentétben. Az elnökválasztáson immár biztossá vált, hogy május 28-án egy második fordulóban is meg kell mérkőznie Erdoğannak az ellenzéki rivális Kemal Kılıçdaroğluval, aki 44,89 százalékával 4,6 ponttal maradt le a jelenlegi elnök mögött.

Az országgyűlési választásokon is az AKP-MHP szövetség futott be győztes helyen (316 hely), kényelmes többséget szerezve, míg az ellenzéki pártok többségét tömörítő Nemzeti Szövetségnek (222 hely) még az óvatos támogató, a harmadikként befutó HDP-Zöld Bal szövetséggel (62 hely) is csak második helynyi mandátuma van.

Csalások és pszichológiai manipuláció

Bár egyelőre döntő arányú választási csalásról nem érkezett hír, a választási verseny és a voksolás lebonyolítása is komoly egyenlőtlenségeket és szabálytalanságokat hozott magával. Ahogyan arra a Bianetnek nyilatkozó szociológus, Harun Ercan is rámutatott, a délkeleti, főként kurdok lakta tartományokban a rendőrség és a hadsereg erői folyamatosan próbálták félelemben tartani a lakosságot. Ezekben a főként ellenzéki városokban több esetben járőröztek a fegyveres testületek tagjai a szavazás napján, rengeteg szavazóhelyiség közelében gyülekeztek.

Ezeket az értesüléseket a Mércének nyilatkozó, a helyszínen megfigyelőként jelenlévő Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal elnöke is megerősítette. Vajnai elmondása alapján a 700 ezres Van városában folyamatosan igazoltatták a járókelőket vasárnap, hazaiakat és külföldieket egyaránt, megfigyelőket vegzáltak, illetve golyóálló mellényes, géppisztolyos járőrök foglaltak el fontosabb csomópontokat.

Külföldi megfigyelőket igazoltatnak Van városában. Kép: Vajnai Attila/Mérce

Cizre városában a járőrök láthatóan random utcai objektumokra is lőttek:


Ezek mellett több csalásgyanús esetet is sikerült videóra venni, például Ağrı városában, ahol rendőrök sora vonult ki szavazatok tárolására való fehér zsákokkal az egyik szavazóhelyiségből:


Kire szavaznak majd a kiesett jelöltet támogatók?

 

Sinan Oğan, egyetlenként maradt talpon az elő fordulóra a két nagy pártszövetség jelöltjein kívül, miután Muharrem İnce pár nappal a szavazás előtt visszalépett a jelöltségtől. A volt MHP-s szélsőjobboldali politikus első sorban a menekültellenességre építette kampányát, kijelentve, hogy aki rá szavaz, az „tizenhárom millió menekült hazaküldésére” adja a voksát.

Bár Oğan a közelébe sem jutott a második fordulónak, a mintegy 2.800.000 szavazójának meszólítása létfontosságú lehet mindkét talpon maradt jelöltnek.

Bár szélsőjobboldali politikai pozíciója mindenképpen többeket bizonytalanítana el az ellenzéki táborban, nem érdemes elfeledni, hogy szélsőjobboldali politikusból a Nemzeti Szövetség is vonultatott fel párat, ráadásul az ellenzék maga is a szíriai menekültek mielőbbi hazaküldésével kampányolt, tehát elvileg nincs jelentős kizáró ok.

Az Erdoğan-vezette Népi Szövetség politikailag általában közelebb áll ugyan a hirtelen kényelmes harmadik helyre került Oğanhoz, viszont nehezítheti a közeledést a szélsőjobboldali jelölt nem éppen felhőtlen viszonya a jelenlegi elnök koalíciós pártjával, az MHP-vel. Oğan eredetileg ebben a pártban politizált, ám konfliktusba keveredett annak vezetésével, majd pár év alatt kétszer is kizárták onnan (elő esetben még egy bírósági döntés miatt visszatérhetett).

Oğan jelenleg természetesen nem kapkodja el a beállást valamelyik talpon maradt jelölt mögé, egyelőre még legalábbis nem nyilatkozott ilyen szándékáról.

Nem adja fel az ellenzék

Bár nem sikerült a remélt bravúr, azaz a szavazatok több mint 50 százalékának megszerzése az elnökválasztás első fordulójában az ellenzéknek, a Nemzeti Szövetség – legalábbis nyilatkozatai alapján – eléggé biztos a második fordulós győzelemben:

„A Nemzeti Szövetség fogja átvenni a vezetést. Győzni fogunk. Győzni fog a demokrácia. Győzni fog Törökország”

– nyilatkozta többek közt Faik Öztrak, a CHP szóvivője hétfőn.

Az ellenzéknek azonban kemény küzdelmet kell vívnia, ha nyerni akar a második fordulóban. Az AKP-MHP koalíció ugyanis szinte végtelennek tűnő állami erőforrásra támaszkodhat a következő két hét mozgósításai során, és eleve jobban szerepelt az első fordulóban, mint az várható volt, így motiváltabbak lehetnek a szavazóik.

Az ellenzék sikere a második fordulóban jelenleg a mozgósítási képességen és Oğan szavazóinak elcsábításán múlik leginkább.

Kiemelt kép: Vajnai Attila/Mérce