Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállhat a sorozat- és filmgyártás – sztrájkolnak Hollywoodban

Kedden sztrájkba lépett a film- és televíziós írók ezreit képviselő szakszervezet, ami több termelési folyamat leállását is jelenti – tudtuk meg a The New York Times-ból.

A Writers Guild of  America, a keleti és nyugati szakszervezetek egysége, több mint 11 500 film- és televíziós írót képvisel többek között a háromévente megújuló szerződések megkötésében a hollywoodi stúdiókkal. A mostani sztrájk apropója, hogy az idei tárgyalások régóta váratnak már magukra.  Április közepén több, mint 9000 író járult hozzá a sztrájkhoz, ami a szavazatok 98 százalékát jelenti.

A plakáton olvasható felirat:

„Nyolc hollywoodi stúdió vezérigazgatójának a tavalyi éves fizetése több, mint 773 millió dollár. Sokan, a műsoraikat író munkások közül, pedig a lakásbérleti díjakat sem tudják megfizetni. Ezért lép a WGA a sztrájkba.”

A televíziós gyártás gyorsan növekedett az elmúlt évtizedben, a médiavállalatok milliárdokat fektettek a népszerű streaming szolgáltatásokba (Netflix, HBO Max, Amzon Prime Video stb.), de az írók fizetése nem növekedett a termelés növekedésével arányosan. A WGA elmondása alapján az írói szakma fennmaradása forog kockán.

Ha a sztrájk elhúzódik, feltehetően az év végére válik észrevehető az adások számának csökkenése a nézők számára, ugyanis a filmstúdiók körülbelül egy évre előre dolgoznak, az idén bemutatásra kerülő filmek nagy részét már leforgatták.

A termelés hosszútávú leállása károsíthatja a termelést támogató munkásokat: sofőröket, takarítókat, vendéglátokat és más műszaki munkásokat is. A 2007-es sztrájk során a Los Angeles-i gazdaság 2,1 milliárd dolláros kárt szenvedett.

A írók sztrájkjának hagyománya van: a 2007-es sztrájk 100 napig tartott, a leghosszabb sztrájk pedig az 1988-as volt, 153 nappal.

Címlapkép: Pixabay