Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mi Hazánk idén is megpróbálta, de ezúttal nem sikerült elvennie a helyet a Budapest Pride elől

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A rendőrség tiltó határozatából kiderül, hogy a Mi Hazánk július 15-re tervezett demonstrációját betiltották. Üdvözöljük ezért, hogy a Rendőrség – élve a gyülekezési törvény adta lehetőséggel – felismerte: a Mi Hazánk képviselői nem alapjogot akarnak gyakorolni, céljuk pusztán mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan ellehetetlenítése volt. Bízunk benne, hogy a Kúria is átlát majd a szitán, és nem enged teret a rosszhiszeműségnek”

áll a Budapest Pride oldalon szerda délután megjelent közleményben.

A budapesti pride (melyre idén július 15-én kerül sor) szervezői annak kapcsán jelentették meg a közleményüket, hogy a Mi Hazánk párt ugyanarra az időpontra és helyszínre kívánt demonstrációt szervezni, ahol és amikor a budapesti pride zajlik. A rendőrség azonban megtiltotta a Mi Hazánk gyülekezését, hiszen „ellentétes érzelmű” események zajlanának ugyanott és ugyanakkor.

A rendőrségi határozat megjelenését követően Novák Előd, a párt alelnöke, azt mondta, hogy a Kúriához fordulnak, hogy megakadályozzák a „szexuális aberrációt propagáló felvonulásokat”.

A Budapest Pride erre válaszként a közleményében határozottan kijelentette, hogy „a gyülekezési jog mindenkié”.

Csak éppen a Mi Hazánk nem az alapjogokat kívánja gyakorolni, hanem ellenkezőleg – „céljuk pusztán mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan ellehetetlenítése”.

„Mi 28 éve rendeltetésszerűen élünk [a gyülekezési] joggal, ugyan sokszor lehetetlen bejelentési körülmények között, de mindig ennek szellemében és ezzel összhanggal szervezzük a Budapest Pride Felvonulást, ahol tavaly már 35.000 fő állt ki az LMBTQ közösség jogi és társadalmi egyenlőségéért”,

áll az idézett közleményben.

A Mi Hazánk mozgalom nem első alkalommal kívánja ellehetetleníteni a pride-ot. Tavaly például már áprilisban lefoglalták a Pride elől az Andrássy utat és más közterületeket. Így a tavalyi pride gyülekezője a rakpart volt, végcélja pedig a Szabadság tér.

Címlapkép: Budapest Pride 2022 Fotó: Mérce