Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben a pedagógusbérek vetítési alapja még mindig 2014-es, a minisztériumi vezetők bérét most azért emelhetik, mert négy éve be vannak fagyva

Az eddiginél jóval magasabb fizetési plafont állapítana meg a minisztériumoknál és más kormányzati igazgatási szerveknél dolgozó vezetőknek  – írta meg elsőként a HVG egy friss kormányrendelet-tervezet alapján.

A lap számításai szerint

a legalább 20 év munkaviszonnyal rendelkező ápolóknak nemrég belengetett 260 ezres béremelés többszörösét is odaadnák olyan  kormányzati igazgatásban dolgozó egyes felsővezetőknek, akiknek ehhez nem is kell 20 éve dolgozniuk.

A rendelettervezet indokolása szerint az egyes vezetői beosztásokhoz tartozó bérsávok felfelé módosítására azért van szükség, mert a hatályos törvény szerinti „illetménytáblák a 2019. január 1-jei hatálybalépésük óta nem változtak, indokolt az illetménysávok felső határának megemelése.”

(Csak, hogy lássuk: a pedagógusi például bértábla 2023-ban is változatlanul a 2014. évi alapilletmény vetítési alapját használja a pedagógusbérek kiszámítására, ami annak idején 101.500 Ft volt, mindez pedig évek óta súlyos konfliktusokat eredményez a magyar közoktatásban – a szerk.).

A rendeletet előkészítő dokumentum ugyanakkor leszögezi, hogy az illetménysávon belül megállapított illetmények nem automatikusan  emelkednek majd, ennek lehetősége azonban adott lesz. A kormányrendelet végrehajtása – azaz az illetmények kifizetése – a rendelkezésre álló költségvetési források terhére történik majd.

A minisztériumi tanácsosoknak, főtanácsosoknak, osztályvezetőknek és főosztályvezetőknek adható maximális bér elvileg 33-66 százalékkal is nőhet majd.  Mint a HVG kiemeli, a legnagyobb arányban a minisztériumi kormány-főtanácsosok havi bruttó bére nőhet, hiszen náluk az eddigi 750 ezer helyett a 1,25 milliós lesz a bérplafon, ami félmilliós emelkedés. Amennyiben a költségvetésből elegendő forrást fordít a tizstviselők kifizetésére a kormány, mintegy száz főt érinthet kellemesen változás, az érintett csoport létszámát legalábbis 106 főben állapították meg.

(HVG)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán