Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CATL sem érti, miért tiltották le a Debreceni Egyetem vegyészprofesszorának akkumulátorgyárakról szóló előadását

Ez a cikk több mint 1 éves.

A debreceni akkumulátorgyárat építő kínai CATL kezdeményezésére találkozott a cég képviselete a gyár ellen hónapok óta erőteljesen tiltakozó Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületének tagjaival csütörtökön. Bár az álláspontok nemigen közeledtek, a találkozó mindenképp kuriózumnak számít Magyarországon – az akkumulátorgyártó cégek az elmúlt években ugyanis legfeljebb közmeghallgatásokon találkoztak az ellenük tiltakozó lakossággal, és akkor is legfeljebb üres ígéreteket tettek a népharag nyomására.

Kozma Éva, az egyesület tagja a Debreciner érdeklődésére elmondta, Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője a találkozón kedvesen és nyitottan viszonyult a mikepércsi anyákhoz. Úgy érzik, azért ment el a községbe, hogy meggyőzze őket, ez azonban már nem lehetséges. A beszélgetés alapján úgy látják, a cég közügyekért felelős vezetője hisz abban, hogy az akkumulátorgyárnak nem lesznek káros hatásai. „Fölhívtam a figyelmét arra, hogy azért mégsem egy csokigyárat akarnak ide építtetni” – fogalmazott Kozma Éva.

A civilek előremutatónak értékelik, hogy Szilágyi Balázs kifejtette, a CATL örült az egyesület által szervezett, szakértőket megszólaltató mikepércsi lakossági fórumnak. A találkozón az is kiderült, hogy még a CATL-nél sem értik, miért tiltották le a Debreceni Egyetemen Fábián István volt rektor, vegyészprofesszor előadását.

Mint arról a helyi hírportál múlt héten beszámolt, „Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna intézeti szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián, de Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. A Kémiai Intézet igazgatójának, Várnagy Katalinnak címzett levelében azt írta, az intézmény hatályos működési rendje nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. „Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható”.

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg”

– reagált a professzor, a leghatározottabban visszautasítva, hogy az előadása politikai tartalmú lett volna. Szerinte a téma komoly társadalmi és politikai viták középpontjában áll, amelyekben minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy a helyzetet szakmai szempontok alapján értékelje, és tájékoztassa a közvéleményt. De a dékán döntése megakadályozta, hogy ő és az előadást követő vitán részt vevő kollégái eleget tegyenek ennek az elvárásnak az intézeti rendezvény keretében. A dékán döntése miatt az eseményt végül az MTA debreceni székházában tartották meg.

Az akkumulátorgyár ellen hónapok óta tiltakozó mikepércsi civilek egy Ceng Jücsünnek, a CATL alapító elnökének címzett nyílt levéllel is készültek a csütörtöki találkozóra. Ebben azt kérik, a cég álljon el a magyarországi beruházási terveitől, mert nem szeretnék kockáztatni a gyermekeik egészségét és a vízbázist, valamint nem akarják a CATL-re költeni az adójukat. Megjegyzik továbbá, ha megépül a gyár, nem tud majd hatékonyan működni, mert nem lesz hozzá megfelelő munkaerő, energia és víz.

„Amennyiben az Önök cége miatt a magyar lakosság egészséges élethez való jogai sérülnek, az a kínai cégek és nép megítélését jelentősen rontani fogja nemzetközileg is. Kérjük, a CATL mondjon le magyarországi beruházásáról!”

– fogalmaznak.

Címlapkép: Fotó: Bogatin Bence