Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több napos béketüntetést tartanak szakszervezetek és civilek Németországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egész húsvéti szezonban, csütörtöktől keddig megmozdulások várhatóak Németországban a Peace Cooperation Network (Békés Együttműködés Hálózata) szervezésében, szakszervezetek és civilek támogatásával, hogy az ukrajnai háború diplomáciai megoldását, és a németországi fegyverkezés leállítását követeljék.

A szervezet szerint több mint 120 akciót terveznek nagycsütörtöktől húsvéthétfőig. A hálózat felhívásában a nukleáris fegyverek veszélyére is utal. Követeli az újrafegyverkezés befejezését és Németország csatlakozását a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződéshez .

Martin Schirdewan, a demonstrációkat támogató Linke társelnöke arra számít, hogy a felvonulások népszerűek lesznek.

„Oroszország szörnyű agressziós háborúja Ukrajna ellen aggasztja az embereket”

mondta a Rheinische Post és a General-Anzeiger című lapoknak.

„Valódi tárgyalásokat” sürgetett többek közt a Németországi Evangélikus Egyház tanácsának elnöke, Annette Kurschus is. A rádiónak nyilatkozva Kurschus elmondta, bármelyik pillanatban találkozhatnak az emberek, és előkészíthetik az utat a tűzszünethez, majd a béketárgyalásokhoz.

A Peace Cooperation Network ezen a nagyszombaton több mint 60 városban, köztük Kölnben, Münchenben, Berlinben és Hannoverben tervez akciókat. A felvonulások hétfőn zárulnak Frankfurt am Mainban, Hamburgban és Nürnbergben.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, több magyarországi baloldali is aláírta márciusban azt a Németországból induló petíciót, amelyet Sahra Wagenknecht balpárti (Die Linke) képviselő és Alice Schwarzer újságíró indított el a fegyverszállítás leállítása és a béketárgyalások megkezdése érdekében.

„Az egy éve indult ukrajnai háborúból brutális hasznot húznak a globális nagytőke egyes szereplői, miközben ez a háború megöl, nyomorba dönt sok millió embert és pusztulással fenyegeti az emberiséget.

A profit azonban soha nem előzheti az embert!

Alulírottak ezért csatlakozunk […] a „Kiáltvány a békéért” kezdeményezéshez – amelyben a fegyverszállítások eszkalációjának azonnali leállítását követelik, továbbá tűzszünetet és béketárgyalásokat […].

Felhívjuk az európai közvélemény figyelmét arra, hogy a tartós békének elengedhetetlen feltétele, hogy Ukrajna függetlensége mellett az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek kollektív jogait is szavatolják!

Le a háborúval, le az imperializmussal!”

– állt a közleményben.

(TAZ)