Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elüldözték őket az egyetemről, miután nem akartak fellépni a háborút támogató koncerten Oroszországban

Négy diáknak el kellett hagynia a Jaroszlavli Állami Színházi Intézetet, miután elégedetlenségüknek adtak hangot egy, a háborút támogató koncerten való fellépés miatt – számolt be róla több orosz forrás.

A városban, ahol az első orosz színházat alapították, február 23-ra szerveztek „Dicsőség a haza védelmezőinek” címmel ünnepi koncertet. Ahogy azt a színházi egyetem egyik hallgatója egy orosz Telegram-csatornának elmondta, az intézmény vezetése nem sokkal az esemény előtt közölte velük, hogy fel kell lépniük a koncerten.

Négy diák emiatt elégedetlenségének adott hangot, ami miatt a rektor elbeszélgetésre hívta, és „alkalmatlannak” nevezte őket, hat hónapot adva nekik, hogy elhagyják az egyetemet.

Egy hallgatótársuk szerint az érintettek azóta már nincsenek az egyetemen, diáktársaiknak búcsúüzeneteket hagytak, amelyek a hallgatók által terjedni kezdtek a közösségi médiában. Az ügyben nyilatkozó diák elmondása szerint ez csak jobban feldühítette az intézmény vezetését, amely „árulóknak” nevezte azokat, akik az egyetemet elhagyni kényszerült diákokkal szimpatizálnak.

Az oroszországi háborúellenes akciókról-tiltakozásokról októberben közölt összefoglalót társoldalunk, a Tett. A Mércén pedig az invázió kezdete óta igyekszünk beszámolni a háború társadalmi-gazdasági hatásairól, hátteréről a #háború címke alatt.

Címlapkép: Volkov Színház