Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem szállnak fel a repülők és országos sztrájk indult az igazságügy átalakításának terve miatt Izraelben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítve, 20:10

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a parlamentben hivatalosan is bejelentette, hogy jövő hónapra halasztja a vitatott igazságszolgáltatási átalakításról szóló törvényjavaslat tárgyalását. A reformhoz viszont valamilyen formában továbbra is ragaszkodik.

„Válsággal állunk szemben, amely valós veszélyt jelent népünk nemzeti egységére” – mondta.

Yair Lapid volt centrista miniszterelnök kijelentette, hogy az ellenzéknek meg kell bizonyosodnia arról, hogy Netanjahu nem „trükközik vagy blöfföl”, mert „rossz tapasztalatai” vannak ezzel kapcsolatban.

Izrael elsőszámú szakszervezete, a Histadrut egyelőre lefújta az országos sztrájkot.

Korábban írtuk

Országos sztrájkot tart a legnagyobb szakszervezeti szövetség, nem szállnak fel a repülők és folytatódnak a tüntetések hétfőn Izraelben. Az igazságügyi rendszer átalakítása miatt hónapok óta tartó demonstrációs hullámnak adott újabb lendületet a vasárnapi hír, miszerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök menesztette a reform leállítását követelő Yoav Gallant védelmi minisztert.

Vasárnap éjszaka az ország több nagyvárosában is tízezrek vonultak utcára, Tel-Avivban vízágyúval oszlatták fel a spontán demonstráló tömeget. A tüntetők itt egy autópályát is lezártak és ott máglyákat gyújtottak – Jeruzsálemben Netanjahu háza előtt dulakodtak a rendőrök az odaérkező tiltakozókkal.

Jichák Hercog Izrael elnöke – aki ritkán szólal meg aktuálpolitikai kérdésekben – hétfő reggel felszólította Netanjahut és a kormánykoalíciót, hogy

„Izrael népének egysége és felelőssége érdekében” állítsák le megosztó átalakítási tervüket.

Az ország legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Hisztadrut hétfőn országos sztrájkot jelentett be, ha a kormány tovább folytatja az igazságszolgáltatás átalakítását. A 700 ezer dolgozót számláló ernyőszervezetnek az egészségügyben, a közlekedésben és a bankszektorban is vannak tagjai, így a sztrájk megbéníthatja az egész országot.

Izrael legnagyobb repteréről hétfő reggel óta nem indulnak járatok, a Ben-Gurion Repülőtér dolgozóinak sztrájkja miatt.

Az izraeli kikötők is leállították működésüket, és a McDonalds is bejelentette, hogy a sztrájk részeként bezárják az országban található mintegy 200 üzletüket.

Az AlJazeera értesülései szerint a tüntetések és a sztrájk hatására Benjamin Netanjahu már be is jelentette koalíciós partnereinek az átalakítások felfüggesztését. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök a nap folyamán bejelentést fog tenni ezzel kapcsolatban.

Tel-Avivban az év eleje óta minden héten tömeges tüntetések zajlanak, miután Netanjahu bejelentett olyan törvénymódosításokat, amelyek a demonstrálók és az ellenzék szerint aláássák az állam demokratikus berendezkedését és amik csökkentik a fékek és ellensúlyok rendszerét. Netanjahu és támogatói szerint a változtatásokra azért van szükség, hogy megfékezzék a „túl nagy hatalommal bíró igazságszolgáltatást”.

A javasolt változtatások korlátoznák a legfelsőbb bíróság hatáskörét abban, hogy a törvényhozással és a végrehajtói hatalommal szemben döntsön, és az izraeli parlamentnek (Knesszet) hatalmat kapna arra, hogy a 61 szavazattal (a 120-ból) egyszerű többséggel felülbírálja a legfelsőbb bíróság döntéseit. Egy másik javaslattal elvennék a legfelsőbb bíróságtól az izraeli alaptörvény törvényességének felülvizsgálati jogkörét. A reformok megváltoztatnák a csúcsbíróság tagjainak kiválasztási módját is, döntő hatáskört adva a politikusoknak a bírák kinevezésében.

Az év elején tartott választásokat megelőzően, mint arról a Mércén is írtunk, a visszatérő kormányfőnek a Knesszet-beli bársonyszék kínálta a legnagyobb biztonságot, az ellene felhozott súlyos korrupciós vádakkal szemben – a tüntetők ezt is sejtik az igazságügyi rendszer kézivezérlésre kapcsolásának terve mögött.

A demonstrációk hétfőn is folyamatosan folytatódnak, jelenleg a Knesszet előtt és Netanjahu rezidenciájánál gyűlt össze jelentősebb tömeg, akik a „Netanjahu húzzon haza!” rigmust skandálják.

(Aljazeera)

Címlapkép: Twitter