Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két hónapnyi tárgyalás után inflációkövető béremelést kapnak az Audi dolgozói

Két hónapig tárgyalt a győri Audi vállalatvezetése a helyi szakszervezettel, pénteken megállapodtak az egy évre szóló béremelésről, a szerződést március 29-én írják alá – írja a telex.hu. A lap beszámolója szerint egy héttel a március 31-i határidő lejárta előtt született meg a bérmegállapodás.

A felek február óta hetente kétszer ültek le egyezkedni, március 7-én megajánlott, 12 plusz 6 százalékos munkáltatói ajánlatnál az Audi győri vállalatvezetése már nem volt hajlandó többet ajánlani. Alfons Dintner, a cég ügyvezetésének elnöke  akkor újságírói kérdésre válaszul üzent a dolgozóknak, amikor arról beszélt, hogy a német konszern gyárai sorban állnak az elektromos motorok gyártásának lehetőségéért.

Szerdán azonban Győrbe repült Xavier Ros, az Audi AG személyügyért és szervezetért, valamint Gerd Walker termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tag, akikkel a szakszervezetnek már aikerült tovább közelíteni az álláspontját.

Azért érdemes megjegyezni, hogy alig két hete, a cég éves beszámolóján jelentette be az Audi Hungária, hogy közel 300 milliárd(!) forinttal nőtt az árbevétele tavaly. A HVG beszámolója szerint 719 millió euróval (284,4 milliárd forint) nőtt az Audi Hungaria Zrt. árbevétele tavaly, adózott eredménye pedig 11 millió euróval (4,352 milliárd forint) lett több – ezzel tavaly összesen 8,436 milliárd euró (3337,450 milliárd forint) árbevételt ért el a vállalat.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a Facebook oldalán tette közé a megállapodás pontjait, ezekből néhány:

  • Egy éves bérmegállapodás, és 17%-os alapbéremelés 2023 április 1-től.
  • 1 320 000 forintos külön-kifizetés, négyszer 330 ezer forintos részletekben. (30 éves munkaviszony után további jubileumi 330 ezer forint, valamint két nap pótszabadság).
  • Az infláció mértékét a vállalat és a munkavállalói oldal közösen az MNB aktuális 2023-as évre vonatkozó, inflációs prognózisa alapján, 17%-on rögzítik – amennyiben a KSH által közzétett, 2023-as éves átlagos fogyasztói árindex magasabb 17%-nál, akkor az eltérést a vállalat a jövő márciusi bérrel együtt 13 hónapra vonatkozóan kiegyenlíti.
  • 500 000 forint béren kívüli juttatás.

Az AHFSZ teljes megállapodása:

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba