Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jelentősen kevesebb tüzelőt kapnak a rászorulók a következő télen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Jelentősen csökkenni fog a szociális tüzelőanyag mennyisége a következő télen – hívja fel rá a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország. A Belügyminisztérium által március 14-én kihirdetett szociális tüzelőanyag-pályázatnak ugyanis a megemelkedett tűzifa árak ellenére sem emelkedett a keretösszege 2018 óta.

Így azóta a támogatás évről évre, a következő télre is kevesebb tüzelőre lesz elég.

Mint a Habitat közleményében írja, az ötmilliárdos pályázati forrás idén csak háromnegyed annyi tüzelőre lesz elég, mint tavaly, míg a rászorulók száma jelentősen megnőtt az energiaválság és a magas infláció következtében.

Hozzáteszik: ha egy település 2 millió forintot nyer a pályázaton, abból idén 68 köbméter kemény tűzifát tud vásárolni, míg tavaly 90-et tudott volna. Így vagy kevesebb tüzelő jut minden háztartásnak, vagy a kedvezményezettek számát kell csökkenteni. Természetesen egyik helyzet sem szerencsés, amikor a fűtési költségek – és általában a megélhetés – egyre többeknek okoz gondot.

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag-program egy, a kimondottan szilárd tüzelést használó, rászoruló háztartásoknak szánt állami támogatás, melyre csak az 5000 főnél kisebb önkormányzatok pályázhatnak. A magyar lakosság csaknem 40%-a fűt fával vagy szénnel is, ezek kizárólagos használata pedig elsősorban az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra jellemző.

A KSH adatai szerint a tűzifa ára az elmúlt 10 évben több mint háromszorosára emelkedett, csak a tavaly júliusi rezsicsökkentés-változás bejelentése óta idén februárig 77 százalékkal. Az árat főként a hirtelen megnövekedett kereslet tolta fel, mivel sokan fatüzeléssel akarták kiváltani az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználásukat.

A Habitat for Humanity Magyarország már tavaly augusztusban arra kérte a kormányt, hogy lényegesen emeljék meg a szociális tüzelőanyag támogatására fordítandó keretösszeget.

„Ez sajnos nem történt meg, hanem a hatósági áras tűzifaprogramot indította el a kormány, kimondottan „nem szociális szempontból”. Így ahelyett, hogy célzottan a rászorulókat támogatták volna – akik a legkevésbé tudtak hozzájutni a hatósági áras tűzifához is –, óriási nyomás hárult az állami erdészetekre a nagy érdeklődés miatt”

– fogalmaz a Habitat közleményében.

Az elmúlt több mint egy évben elmélyülő, az élet egyre több területén tapasztalható válságról igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.

Címlapkép: MTI/Kovács Anikó