Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hat vidéki kórházat egyetemi alapítványoknak szervezne ki a kormány

Hat vidéki, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő kórház fenntartását egyetemi vagyonkezelő alapítványoknak adná az állam – derül ki egy 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslat szövegéből, amit nem rég „társadalmi egyeztetésre” tettek közzé, írja a HVG.

A kétharmados többséghez kötött javaslat értelmében

  • a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;
  • a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;
  • a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház pedig a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerülhet.

A fenntartói jog mellett az intézményekhez tartozó mintegy 25 ingatlant is a vagyonkezelői alapítványokhoz kerülne. A törvényjavaslat szerint a kórházakhoz tartozó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal együtt.

Az indoklás szerint

„az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges” a változtatás, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

A „társadalmi egyeztetésre” (amely gyakorlatnak a kritikájáról ebben a cikkben írtunk korábban) előírt 8 napos határidő március 21-én jár le. Az érintettek és szakmai szervezetek egyelőre nyilvánosan nem reagáltak a tervezett változtatásra. A kórházak kiszervezésének a tervezete július 1-jével lépne hatályba.

Egy hete arról írtunk, hogy az egyetemek után a közoktatást is elkezdhetik alapítványokba szervezni. A Népszava egy iskolai fórum alapján arról írt, hogy átvenné az államtól a budapesti VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartói szerepét az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem. A laphoz eljuttatott jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amelyről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én.

A vagyonkezelői alapítványokról szóló törvényjavaslatot még 2019-ben fogadta el a Parlament. Ezt követően több állami egyetem is közérdekű vagyonkezelői alapítvány fenntartása alá került. A közérdekű alapítvány nevelési-oktatási, felsőoktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozására alapítható. Az alapítványi modellt többek azzal kritizálták, hogy a kuratóriumi tagság egy egész életre szól, és számos politikus részt vesz a vezetésében, valamint hogy a modellváltást követően ezek a kiemelt társadalmi jelentőségű intézmények sokkal jobban ki lesznek szolgáltatva a piaci viszonyoknak – például egy válság során.

Címlapkép: Mohácsi Kórház