Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csoportos leépítést jelentettek be a kastélyokat és várakat kezelő állami cégnél

Csoportos létszámleépítést jelentett be a magyarországi kastélyokat és várakat üzemeltető állami cég, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF).

A vállalat az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, „a szankciók okozta energiaárrobbanás, az Európát sújtó gazdasági válság, illetve az Ukrajnában dúló háború együttesen

a hatékonyságnövelés fokozására, a működés teljes racionalizálására kényszeríti” őket.

A megfogalmazásuk szerinti „kényszerű döntés” miatt felfüggesztik az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságát, illetve elbocsátanak 168 munkavállalót a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében.

Hozzátették: a maradék 612 munkavállaló állását is csak „hatékonyságnöveléssel, racionalizálással sikerül megőrizni”. Azt nem részletezték, hogy ez milyen munkaszervezési változtatásokkal jár az érintett dolgozóknak. Azt is közölték, hogy az elbocsátott munkavállalók „elhelyezkedésének segítésére karriertanácsadást és konzultációs programot” indítanak.

A NÖF országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi.

Ahogy arról korábbi cikkeinkben írtunk, az egyre mélyülő gazdasági válságra – amelynek okai nem szűkíthetőek a háborúra és a szankciókra, előjeleit évek óta látni lehetett – a magán- és az állami szektor is jellemzően az árak emelésével, a béremelések visszatartásával és különböző költségcsökkentésekkel, például bezárásokkal, leépítésekkel reagál. Legutóbb a nagyobb állami cégek közül a Posta jelentett be csoportos létszámleépítést, a vállalat mintegy 1200 főt, a dolgozók körülbelül 5 százalékát bocsátja el.

(MTI, Mérce)