Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tiltakozó tanárok megbüntetéséhez kért segítséget EU-s partnereitől a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány brüsszeli állandó képviselete körlevélben kérdezi az európai tagállamok szakdiplomatáit, hogy vajon más országokban felelősségre vonhatók-e a tanárok ha sztrájkba lépnek, és hogyan, ki büntetheti meg őket ezért – írja Facebook oldalán Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviselője, volt európai parlamenti képviselő.

Jávor bejegyzéséhez csatolt egy képernyőképet a hivatalosan szociális, roma- és felzárkóztatásügyi portfólióval megbízott Lopussny András szakdiplomata e-mailjéről:

A képen látható szöveg szerint Lopussny a diákok jogainak sérelmére hivatkozva, „nagyon gyors” választ kérve érdeklődik  az EU-s tagállamok szakdiplomatáinál, hogy hogyan lehet megbüntetni a sztrájkoló tanárokat.

Jávor hozzáfűzi a bejegyzéséhez, hogy szerinte a Fidesz hatalomgyakorlásának szokásos jellegzetessége érhető tetten a levélben, nevezetesen az, hogy „összebogarásszák a különböző európai jogrendekből azokat a passzusokat, amelyek a politikai céljaikat szolgálják, ezeket kiragadják eredeti jogi környezetükből, és az – önmagukban ártalmatlan – darabokból egy jogi szörnyszülöttet varrnak össze, amely alapvető állampolgári, munkavállalói vagy politikai jogokat sért, de minden elemére külön-külön rá lehet fogni, hogy az más európai országokban is működik”.

Hozzáteszi: régebben ezt a munkát még elvégezték a kormányzati agytrösztök, mára azonban „annyira leépült az egész kormányzati igazgatás, hogy már a szörnyeteghez szükséges darabok összevadászása se megy nekik, azt is az EU-s partnerektől kérik, akikkel egyébként elszánt háborúban állnak”.

Jávor értékelése szerint a levél alapján arra lehet számítani, hogy a kormányzatban készül egy törvénymódosítás, ami szigorúan büntetni fogja majd a sztrájkoló tanárokat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete a szakképzés után szerdán a közoktatásban is meghirdette az újabb sztrájknapokat: azt kérik a szülőktől, március 16-17-én ne küldjék be a gyerekeiket azokba az intézményekbe, ahol meg a gördülő sztrájk keretén belül munkabeszüntetést szerveznek.

Címlapkép: A belügyminisztérium elé vonultak a tanárokat ért kirúgások ellen tiltakozó pedagógusok és diákok Fotó: Alföldi Dániel István