Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztette az aligai magaspartra tervezett gigaberuházást a Pécsi Törvényszék

Ez a cikk több mint 1 éves.

Azonnali jogvédelmet ítélt meg, és felfüggesztette a Pécsi Törvényszék a Balatonaliga magaspartjára tervezett gigaberuházást – számolt be róla a Facebook-oldalán az Aligai Fürdőegyesület.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, építési engedélyt kapott öt, az aligai magaspart tetejére tervezett hatszintes társasház, összesen 105 lakással, és 145 parkolóhellyel. Az építkezést – amely a civil szervezet szerint az aligai löszfal megbontásával is járna – január 31-én kezdték meg. Az egykori Club Aliga átalakulásának módja és léptéke ellen kitartóan harcoló helyi civilekből álló Aligai Fürdőegyesület szerint azonban a beruházás törvénysértő, ezért jogi keresetet nyújtottak be ellene a bíróságon.

Érvelésük szerint a területre vonatkozó kiemelt kormányrendelet turisztikai fejlesztések (például szálloda épület) építésére ad lehetőséget, ezzel szemben az egyedi beépítést biztosító jogszabályt most lakóépületek engedélyezésére használnák. Emellett szerintük a beruházó gyakorlatilag ki akarja kerülni a projekthez szükséges környezeti hatástanulmányt, ugyanis részekre bontják a fejlesztést, amivel nem adódnak össze azok a terhelések, amelyek a természetet sújtanák az építkezés során.

Az egyesület beszámolója szerint a bíróság kimondta, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, az közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket törvény szerint figyelembe kellett vennie.

A civilek az önkormányzatot is megkérték, hogy szálljon be a perbe az oldalukon, azonban a február eleji testületi ülésen ezt a képviselők többsége leszavazta. A Magyar Narancs cikke szerint a mai testületi ülésen ismét napirendre került a kérdés, azonban most sem szavazták meg a perbelépést. Belépett viszont a perbe a kormányhivatal oldalán a Club Aligát fejlesztő beruházó. Mint az Aligai Fürdőegyesület Facebook-bejegyzésében megjegyzi, az ügy valószínűsíthetően bírósági perrel fog folytatódni.

Ahogyan arról a Mércén korábban rendszeresen beszámoltunk, a hatalmas tiltakozást kiváltó Club- Aliga-gigaberuházás elemei a közelmúltban többször is változtak, miután tavaly nyáron visszavonták a beruházásra tavasszal kiadott környezetvédelmi engedélyt.  Ezután, ősszel a Bayer Property Zrt. egy módosított, három ütemben tervezett fejlesztési koncepciót vázolt fel, miután a Club Aliga új tulajdonosai a helyi önkormányzattal folytattak egyeztetést. Az ekkor bemutatott elképzelések között a kikötő rekonstrukciója – ez a blokk már ugyancsak megkapta az építési engedélyt – , strandfejlesztés, lakóingatlanok építése és egy főtér (Agóra) létrehozása szerepelt.

A szeptemberi  közmeghallgatáson bemutatott új tervek egyik pozitív fejleménye volt, hogy a lakosok és a fürdőegyesület által súlyosan kifogásolt 162 szobás magasparti luxusszálloda korábbi elképzelésekkel ellentétben nem épül meg. Kiderült azonban, hogy ehelyett 37 darab 150 négyzetméteres villát húznának fel a magasparton, valamint a korábban engedélyt kapó öt társasháztömböt is vázolták a terveken.

A beruházás látványterve. Forrás: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer

Bukovszki András, a Fürdőegyesület alelnöke február elején egy sajtótájékoztatón elmondta, az aligai magasparton 45-50 méteres szintkülönbség van a víz és a part között. „Elképzelhetetlen, hogy erre a mozgásveszélyes, laza talajra ekkora tömeget (mint ami a beruházásban szerepel – a szerk.) lehessen építeni” – szögezte le.

Az építés során rézsűzést alkalmaznának, melynek következtében elbontanák a helyi védelem alatt álló partszakaszt, ami Bukovszki szerint több mint 8 millió éve képezi a tópart szerves részét, és egészen Balatonalmádiig összefüggő egységet alkot. A fürdőegyesület szerint ezzel a beavatkozással a terület éppen a magaspart jellégét fogja elveszíteni, eredményeként pedig visszafordíthatatlanul megváltozik Aliga víz felőli látványa, „identitást adó fehér-partjai” nyom nélkül végérvényesen eltűnnek.