Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íme a titkos cég, amely világszerte befolyásolta a választásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Világszerte több mint 30 választást manipulált téves információk terjesztésével, célzott online támadássorozattal, hackeléssel és szabotázzsal az az izraeli kötődésű csoport, amelyről átfogó riportot közölt szerdán egy nemzetközi újságírói konzorcium részeként a Guardian brit lap.

Az oknyomozó újságírók csoportja, melyet a Pegasus-botrányt is feltáró Forbidden Stories francia nonprofit szervezet koordinált, részletesen feltárta, hogy az ún. Jorge-csapat milyen módon használja fegyverként a dezinformációt, mely választásokba avatkozott be, s milyen következményekkel járt a tevékenysége.

A többek közt a franciaországi Le Monde, a német Der Spiegel, a Radio France, az izraeli Haaretz és a spanyolországi El País újságíróit tömörítő csoportnak sikerült a közelébe férkőznie a titkosszolgálatoknak, magánszervezeteknek és politikai pártoknak egyként dolgozó Jorge-csapathoz, valamint a Guardian emellett az izraeli cég levelezéséhez is hozzájutott.

Az oknyomozó újságírók több hónapos munkájából kiderült, hogy a csapatot Tal Hanan, az izraeli különleges erők 50 éves ügynöke vezeti, aki legújabban „Jorge” álnéven dolgozik, de immár két évtizede fáradozik azon, hogy különféle csapatok és alakulatok élén beleavatkozzék a legjelentősebb afrikai, európai és amerikai választásokba.

Azáltal, hogy több újságírónak is sikerült 2022 júliusa és decembere közt leendő ügyfélként „tárgyalnia” a Jorge-csapat vezetőjével, nyilvánvalóvá vált, hogy legkevesebb 33 elnökválasztási kampányt befolyásolt a Hanan vezette cég. Önnön bevallása szerint Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban és Európában is igénybe vették már a szolgáltatásaikat hírszerző ügynökségek, magánvállalkozások, kereskedelmi szereplők és politikai tömörülések.

A Jorge-csapat legjelentősebb eszköze egy kifinomult szoftvercsomag, az Advanced Impact Media Solutions, azaz az Aims. Olyan álprofil-hálózatról van szó, amely a téves információkat képes a Twitteren, a LinkedInen, a Facebookon, a Telegramon, a Gmailen, az Instagramon és a YouTube-on is elterjeszteni. Az újságírók tudomására jutott az is, hogy a több tízezer hamis fiókot mozgató szoftvercsomag az Amazon online piactérhez is hozzáfér, hitelkártyákkal bír, de avatarokkal rendelkezik az Airbnb szálláskereső oldalon és a bitcoin bányászat terén is.

Emellett a Guardianhez kiszivárgott e-mailekből kiderült, hogy a Jorge Team több alkalommal is együtt dolgozott az időközben megszűnt brit Cambridge Analytica tanácsadó céggel, amelyről 2018-ban derült ki, hogy a felhasználók tudta nélkül jutott a Facebook közösségi oldal használóinak adataihoz.

Hanan és csapata arról beszélt, hogyan képesek arra, hogy a politikai kampányok során adatokat gyűjtsenek a rivális pártokról, befolyásolják a kommunikációjukat, s könnyűszerrel feltörik a Gmail- és Telegram-fiókokat is.

Elbüszkélkedtek azzal, hogy jelentős hírportálokon írásokat helyezzenek el, amelyeknek az elérését az Aims csetbotkezelő szoftver felerősíti. Hanan a magukat ügyfeleknek kiadó újságíróknak bemutatta, milyen könnyen lép be politikusok és tanácsadók fiókjaiba és küldözget hamis üzeneteket a kampány különféle résztvevőinek. A Jorge-csapat azzal is fel kívánt vágni a leendő „ügyfelek” előtt, hogy az Amazonon keresztül szexuális játékot küldtek egy politikus otthonába azzal a céllal, hogy a feleségével elhitessék, viszonya van.

A Guardian állítása szerint Hanan a dezinformációs műveleteinek jelentős részét egy izraeli cégen, a Demoman Internationalon keresztül hajtotta végre, amely az izraeli védelmi minisztérium által a védelmi export előmozdítása érdekében működtetett weboldalon van bejegyezve.

A súlyos állításból az következik, hogy Hanan tevékenysége kényelmetlen helyzetbe hozhatja Izrael kormányát, amely az elmúlt években egyre nagyobb diplomáciai nyomás alá került a demokráciát és az emberi jogokat aláásó kiberfegyverek (így a Pegasus kémszoftver) exportja miatt.

Az oknyomozó újságírók kiemelték, hogy a Jorge-csapat minden állítását nem lehetett ellenőrizni. A kérdéseikre az izraeli védelmi minisztérium nem válaszolt.

Címlapkép: Férfi egy bevásárlóközpontban. (Fotó: Flickr)