Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íme a titkos cég, amely világszerte befolyásolta a választásokat

Világszerte több mint 30 választást manipulált téves információk terjesztésével, célzott online támadássorozattal, hackeléssel és szabotázzsal az az izraeli kötődésű csoport, amelyről átfogó riportot közölt szerdán egy nemzetközi újságírói konzorcium részeként a Guardian brit lap.

Az oknyomozó újságírók csoportja, melyet a Pegasus-botrányt is feltáró Forbidden Stories francia nonprofit szervezet koordinált, részletesen feltárta, hogy az ún. Jorge-csapat milyen módon használja fegyverként a dezinformációt, mely választásokba avatkozott be, s milyen következményekkel járt a tevékenysége.

A többek közt a franciaországi Le Monde, a német Der Spiegel, a Radio France, az izraeli Haaretz és a spanyolországi El País újságíróit tömörítő csoportnak sikerült a közelébe férkőznie a titkosszolgálatoknak, magánszervezeteknek és politikai pártoknak egyként dolgozó Jorge-csapathoz, valamint a Guardian emellett az izraeli cég levelezéséhez is hozzájutott.

Az oknyomozó újságírók több hónapos munkájából kiderült, hogy a csapatot Tal Hanan, az izraeli különleges erők 50 éves ügynöke vezeti, aki legújabban „Jorge” álnéven dolgozik, de immár két évtizede fáradozik azon, hogy különféle csapatok és alakulatok élén beleavatkozzék a legjelentősebb afrikai, európai és amerikai választásokba.

Azáltal, hogy több újságírónak is sikerült 2022 júliusa és decembere közt leendő ügyfélként „tárgyalnia” a Jorge-csapat vezetőjével, nyilvánvalóvá vált, hogy legkevesebb 33 elnökválasztási kampányt befolyásolt a Hanan vezette cég. Önnön bevallása szerint Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban és Európában is igénybe vették már a szolgáltatásaikat hírszerző ügynökségek, magánvállalkozások, kereskedelmi szereplők és politikai tömörülések.

A Jorge-csapat legjelentősebb eszköze egy kifinomult szoftvercsomag, az Advanced Impact Media Solutions, azaz az Aims. Olyan álprofil-hálózatról van szó, amely a téves információkat képes a Twitteren, a LinkedInen, a Facebookon, a Telegramon, a Gmailen, az Instagramon és a YouTube-on is elterjeszteni. Az újságírók tudomására jutott az is, hogy a több tízezer hamis fiókot mozgató szoftvercsomag az Amazon online piactérhez is hozzáfér, hitelkártyákkal bír, de avatarokkal rendelkezik az Airbnb szálláskereső oldalon és a bitcoin bányászat terén is.

Emellett a Guardianhez kiszivárgott e-mailekből kiderült, hogy a Jorge Team több alkalommal is együtt dolgozott az időközben megszűnt brit Cambridge Analytica tanácsadó céggel, amelyről 2018-ban derült ki, hogy a felhasználók tudta nélkül jutott a Facebook közösségi oldal használóinak adataihoz.

Hanan és csapata arról beszélt, hogyan képesek arra, hogy a politikai kampányok során adatokat gyűjtsenek a rivális pártokról, befolyásolják a kommunikációjukat, s könnyűszerrel feltörik a Gmail- és Telegram-fiókokat is.

Elbüszkélkedtek azzal, hogy jelentős hírportálokon írásokat helyezzenek el, amelyeknek az elérését az Aims csetbotkezelő szoftver felerősíti. Hanan a magukat ügyfeleknek kiadó újságíróknak bemutatta, milyen könnyen lép be politikusok és tanácsadók fiókjaiba és küldözget hamis üzeneteket a kampány különféle résztvevőinek. A Jorge-csapat azzal is fel kívánt vágni a leendő „ügyfelek” előtt, hogy az Amazonon keresztül szexuális játékot küldtek egy politikus otthonába azzal a céllal, hogy a feleségével elhitessék, viszonya van.

A Guardian állítása szerint Hanan a dezinformációs műveleteinek jelentős részét egy izraeli cégen, a Demoman Internationalon keresztül hajtotta végre, amely az izraeli védelmi minisztérium által a védelmi export előmozdítása érdekében működtetett weboldalon van bejegyezve.

A súlyos állításból az következik, hogy Hanan tevékenysége kényelmetlen helyzetbe hozhatja Izrael kormányát, amely az elmúlt években egyre nagyobb diplomáciai nyomás alá került a demokráciát és az emberi jogokat aláásó kiberfegyverek (így a Pegasus kémszoftver) exportja miatt.

Az oknyomozó újságírók kiemelték, hogy a Jorge-csapat minden állítását nem lehetett ellenőrizni. A kérdéseikre az izraeli védelmi minisztérium nem válaszolt.

Címlapkép: Férfi egy bevásárlóközpontban. (Fotó: Flickr)