Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmincöt, palesztinok elleni bosszúból elkövethetett bűncselekményt vizsgál az izraeli rendőrség

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csak múlt péntek óta harmincöt olyan bűncselekményt vizsgál az izraeli rendőrség, amelyeket nacionalista indíttatásból követtek el palesztin lakosok ellen Ciszjordániában, többségében a Jeruzsálemtől északra fekvő Binjamin területen. A támadások a múlt pénteki, izraeliek ellen elkövetett lövöldözéses terrortámadásokat követték, amelyekre az izraeli hadsereg dzsenini, tíz halálos áldozattal járó akciója után került sor.

A támadások során egy autót felgyújtottak, és festékkel „Zsidók, ébredjetek!” feliratot írtak fel egy házra Dzsalud községben, kövekkel dobáltak palesztin autókat, de egy ambulanciát is megdobáltak ismeretlenek.

A mostani bűncselekményekkel kapcsolatban az izraeli rendőrség még nem tartóztatott le senkit.

Csütörtökön egy rajtaütés során eddig nem teljesen tisztázott körülmények között meghalt kilenc palesztin, miután az izraeli hadsereg alakulatai egy akciót hajtottak végre a dzsenini ENSZ-menekülttáborban, egy állítólagos, izraeliek elleni támadást megelőzendő. A kilenc áldozat közül hét különböző fegyveres, illetve terrorszervezet tagja volt, így a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Palesztin Hatóság fegyveres szárnya, a Fatah harcosai.

A áldozatok között volt egy 61 éves asszony és egy férfi is, ők mindketten civilek voltak. A lövöldözés további 20 embert sebesített meg, és egy másik akció során, Ramallah mellett egy további ember életét oltották ki izraeli lövedékek.

Ezután a Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt ki Izrael felé, majd egy kelet-jeruzsálemi zsinagóga előtt egy fegyvere hét, sabbati imáról kifele igyekvő embert gyilkolt meg.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn Jeruzsálembe utazott, hogy Benjamin Netanjahuval tárgyaljon a helyzet megoldásáról. A megbeszélések után Blinken megerősítette, hogy az USA úgy véli, a kétállami megoldást célzó, jelenleg befagyott békefolyamat az „egyetlen előre vezető út”.

A jeruzsálemi látogatás után Blinken Ramallahba utazott, ahol Mahmud Abbasz palesztin vezetővel is tárgyalt.

„Fontosnak tartjuk, hogy lépéseket tegyünk a deeszkaláció, az erőszak megállítása és a feszültségek csökkentése érdekében, valamint hogy megpróbáljuk megteremteni az alapot a további pozitívabb lépésekhez”

– közölte a találkozó után.

Az ENSZ és arab közvetítők múlt csütörtök délután közölték, hogy Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tárgyalásokat folytatnak Izraellel és a palesztin frakciókkal a helyzet megnyugtatására. Az Egyesült Arab Emírségek, Kína és Franciaország is kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken zárt ajtók mögött ülésezzen.

Izraelben legutóbb Sirin Abu Akle halála óta növekszik a feszültség, és a jelek szerint ez a közeljövőben sem fog csitulni. A tavaly őszig kormányzó ellenzéki koalíció idején sem ült el a palesztinok elleni erőszak, és a jelenlegi szélsőjobboldali kabinet összetétele is a további eszkaláció felé mutat. Nemrég megírtuk, hogy Itamar Ben-Gvir biztonságért felelős miniszter demonstratívan felvonult rendőri kísérettel a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, amely a muszlimok egyik legszentebb helyének számít, ezzel jelentős felzúdulást váltva ki. Az ő karakteréről és az új izraeli kormány belső feszültségeiről írt elemzésünk itt elérhető.

(Haaretz; The Guardian; NYTimes)
Címlapkép: Az utca, amelynek a végéből az izraeli lövések eldördültek Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce