Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak januárban hat nőt és egy kislányt gyilkoltak meg Spanyolországban családon belül

Ez a cikk több mint 1 éves.

Decemberben 11, januárban csak eddig hét nőt gyilkoltak meg családon belül Spanyolországban, így bő másfél hónap alatt harmadszor hívták össze a családon belül erőszak szakértőiből álló vészhelyzeti tanácsot az országban.

A legutóbbi halálesetekkel a partnerük vagy volt partnerük által meggyilkolt nők száma 1188-ra emelkedett 2003 óta, amikor a spanyol kormány elkezdte az ilyen gyilkosságok nyilvántartását. Ugyanebben az időszakban 49 gyermeket öltek meg családon belüli támadásokban. 2022-ben 49 nőt ölt meg partnere vagy volt partnere, míg 2021-ben 43 nő halt meg így.

„Az esélyegyenlőségi minisztérium péntek délelőtt 10 órára válságbizottsági ülést hív össze, hogy részletesen elemezzenek minden egyes esetet, kiderítsék, mi romlott el, javítsák a koordinációt – és biztosítsák, hogy mindig időben odaérjünk”

– közölte a sajtóval Irene Montero, Spanyolország egyenlőségügyi minisztere.

Miguel Lorente, a nemek közötti erőszakkal foglalkozó korábbi kormánymegbízott az El Diario-nak úgy nyilatkozott még decemberben, hogy a rendszer vall kudarcot minden olyan esetben, amikor az áldozat nem kér segítséget, hiszen az intézményrendszernek kellene elérnie, hogy kialakuljon az életmentő bizalom a nőkben:

„Az olyan nők esetében, akik nem tesznek feljelentést, ez a rendszer kudarca, mert nem tudtuk elérni, hogy az erőszakot átélők segítséget vagy figyelmet kérjenek. Így hát a rendszer is része a problémának, hogy nem rendelkezünk a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy megtörjük ezeket a dinamikákat. Amikor ők azok, akik kritikus álláspontot foglalnak el, és szakítanak a dinamikával, hogy feljelentsék és elhagyják [a bántalmazót], és a rendszer kudarcot vall, az nagyon súlyos. Elvész a bizalom. Ez azt jelenti, hogy nem tettünk meg mindent, amit megtehettünk volna „

Mint arról a Mérce is beszámolt korábban, Spanyolország talán legelszántabb nőgyűlölő politikusát, Santiago Abascalt maga Novák Katalin, akkori családügyi miniszter fogadta Budapesten előbbi magyarországi látogatásakor.

Cikkében Dobsi Viktória akkor megírta, Abascal úgy próbál szavazatokat szerezni, hogy szisztematikusan támadja a nemi alapú erőszak megállítására létrejött politikai konszenzust.

Nemcsak olyan provokációkkal, mint hogy nem hajlandó az egyetlen héten partnere által meggyilkolt 5 nő (és egy gyermek) emléke előtt néma csenddel tisztelegni a madridi Kongresszusban, de azokban a régiókban, ahol erre lehetősége van, megkísérli felszámolni a nők jogegyenlőségét és védelmét előmozdítani hivatott intézményeket, a finanszírozás vagy a működés ellehetetlenítésével.

(The Guardian)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.