Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fejenként ötezer forintért próbalérettségiztetett egy magáncég a salgótarjáni állami iskolában

Ez a cikk több mint 1 éves.

A MEGAvizsga Oktatási Kft. nevezetű külsős cég bonyolította le a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét, amiért a tanulóknak 4900 forintot kellett fizetniük. A tankerület vizsgálatot indít az ügyben. Szerintük az intézménynek engedélye sem volt külső anyagi forrásokat bevonni.

A magyar és történelem próbaérettségiért fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért pedig 1300 forintot kellett fizetniük a salgótarjáni iskola diákjainak, az emeltszintű vizsgák pedig már felárasak voltak- derült ki a Telex cikkéből.  A Madách Imre Gimnázium honlapja szerint a „befizetett összeg a Kft. költségeit fedezte, és ebből sem az iskola, sem a nevelőtestület, sem a fenntartó tankerület nem részesült”. Hozzátették, a döntést az iskolaközösség (tanárok, diákok) és a szülők közösen hozták a tavalyi tanév tapasztalatai alapján.

A Telex számításai szerint egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségije.

A hírportál megkereste az iskola vezetését is az ügyben, akik szerint az összeg „a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.”

Az iskola honlapján azt is megjegyezték, hogy a próbaérettségi így  „egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra.” A külsős cég megbízása nagy terhet vettek le a tanárok válláról is, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a próbaérettségiket.

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központ vizsgálatot indított az ügyben, ugyanis nem volt tudomásuk arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit. A Telexnek nyilatkozva a tankerület elmondta, engedélye sem volt az intézménynek arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. Hozzátették, „a tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek”.

A cég honlapjáról azonban kiderül, nem egyedi esetről van szó, több iskolának is szerveznek hasonló fizetős próbavizsgákat.

Azonban nem minden szülőnek van pénze arra, hogy kifizesse az 5000 forintos dolgozatokat, amelyek osztályonként százezres nagyságrendű költségeket is jelentenek. A salgótarjáni eset tehát rávilágít az oktatási rendszer egyre nehezedő problémáira. A szakemberhiánnyal küzdő pedagógusoknak egyre nehezebb ellátni olyan többletfeladatokat, mint a próbaérettségik előállítása és kijavítása, melyekért megfelelő bérkompenzációban sem részesülnek, ezért az intézmények (akár engedély nélkül is) kiszervezik ezeket a pluszfeladatokat külsős cégeknek, amiért a szülőknek kell extraköltségeket vállalniuk.

Ha pedig ez egy trendszerű jelenséggé válik, (mint amiről MEGAvizsga oldala árulkodik) akkor gyakorlatilag az állami oktatási rendszer képtelenné vált ellátni kötelező feladatait, a szülőkre és diákokra háruló többlet költségek nélkül.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton