Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétharmaddal győzött az ellenzéki jelölt a jászberényi önkormányzati választáson

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szavazatok száz százalékának összeszámolása után Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármester-jelöltje több mint 8267 szavazatot, a voksok 67,24 százalékát, míg a Fidesz által támogatott dr. Besenyi Orsolya 3671 szavazatot, a voksok 29,86 százalékát kapta. 185 szavazatot (1,5%) kapott Nagy Tímea független jelölt, és 172-en szavaztak (1,4%) dr. László Péterre, a Mi Hazánk jelöltjére.

A város mind a 10 körzetében a Közösen Jászberényért képviselőjelöltje nyert. Így a kormánypártnak csak kompenzációs listáról lesz 4 képviselője a városházán. Ezzel a Mi Hazánk is kiesett a testületből.

A választáson időközikhez képest kifejezetten magas, több mint 59 százalékos volt a részvétel.

A jászberényi Fidesz-frakció vezetője, Tamás Zoltán a Jászság Térségi Tv-nek elismerte a vereségüket. Úgy fogalmazott, reméli, hogy egyáltalán lesznek képviselőik a testületben. „Csodálkoznék, ha sok kerületet nyernénk” – mondta.

Besenyi Orsolya, a Fidesz által támogatott jelölt is elismerte a vereséget a helyi televíziónak.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője a Fidesz eredményvárójáról bejelentkezve arról beszélt, hogy semmi kritizálni valót nem tud felhozni a kampányukból, ezzel együtt azonban tiszteletben tartják a jászberényiek döntését. Szerinte az emberek „egyszerűen gondolkoznak”, ha van egy jelölt, akit megszerettek, akkor nagy eséllyel rá fognak szavazni legközelebb is. Hozzátette, hogy ő már az első részeredményekből látta, hogy „Jászberényben most ilyen a hangulat”. Azt azonban hozzátette, hogy a jövőben is lobbizni fog a városban való fejlesztésekért a kormányzatban. „Egyszer fent, egyszer lent” – összegezte végül az értékelését.

Jászberényben azt követően írtak ki időközi önkormányzati választást, hogy a képviselőtestület a korábbi DK-s alpolgármester, Gedei József kezdeményezésére feloszlatta magát.

A város politikai kálváriája 2019-ben kezdődött, amikor az önkormányzati választáson nagy meglepetésre a jobbikos, de összellenzéki támogatással indult Budai Lóránt legyőzte az akkori fideszes polgármestert, Szabó Tamást. Igaz, mindössze 14 szavazattal, ami miatt megóvták a választási eredményt. Az ezt követően kiírt polgármester-választáson azonban már közel négyezer szavazatra nőtt a különbség Budai javára.

„Meglepődtem, talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem, de hát ebből kell felállni, a választóknak az üzenetét meg kell érteni” – nyilatkozta ekkor Pócs János, a térség országgyűlési képviselője a helyi tévének.

Ez sem csendesítette azonban sokáig a politikai kedélyeket a városházán, a nagyarányú megismételt győzelem ellenére ugyanis nem volt testületi többsége az ellenzéki koalíciónak. Mind a Fidesz, mind a Közösen Jászberényért 7-7 mandátumot kapott, így az egyetlen mi hazánkos képviselő tudott lenni a mérleg nyelve – ő legtöbbször a Fidesz mellett szavazott. A politikai válságot súlyosbította, hogy idővel megromlott a kapcsolat a polgármester és Gedei József DK-s alpolgármester között, utóbbi pedig októberben előterjesztést nyújtott be hat Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselővel a testület feloszlatásáról, amit aztán érdekes módon 6 ellenzéki, Gedei és egy fideszes voksával szavazott meg az önkormányzat. Ekkorra a kormányozhatatlanság miatt tehát már szinte mindenkiben megfogalmazódott az időközi választás szükségessége.

A választást megelőző hetekben a Budai Lóránt vezette Közösen Jászberényért elsősorban a válsághelyzet és politikai ellenszél ellenére végrehajtott és eltervezett fejlesztésekkel kampányolt, míg a Fidesz főleg országos politikai témákkal próbálta meghatározni a választás tétjét.

Besenyi Orsolya, a Fidesz által támogatott jelölt a közösségi médiában és kampánykiadványokban rendszeresen hirdette, hogy a városban békére van a legnagyobb szükség, és ezt ő tudja megteremteni. Emellett a kormánypárt a „dollárbaloldal” címkét is próbálta ráaggasztani Budai Lórántra, miután Márki-Zay Péter gyűjtést indított a Facebook-oldalán a jászberényi kampány támogatására. Ezek mellett a programjában különböző közlekedési, energiatermelési, és kulturális-sport fejlesztéseket hirdetett meg.

Ezzel szemben Budai Lóránt kampánya a pártpolitika leépítéséről, és a helyi, elmúlt évekbeli kisebb fejlesztések – akár egy-egy utca járdájának, útjának felújításának – bemutatásáról szólt, amiket már a kampányt megelőző években folyamatosan kommunikált a közösségi oldalán. Utóbbiról a Mércének a választási kampányt bemutató, szombaton megjelent cikkünkben azt nyilatkozta, hogy ő már 2010-ben úgy ült be az önkormányzatba, hogy ami bent történik, azt kiviszi, ami pedig kintről jön, azt nagyon szívesen behozza.

„Ellenzéki képviselőként is ezt képviseltem, és most is ezt képviselem. Nekünk kutya kötelességünk a városlakók pénzét helyesen, átláthatóan elkölteni, és erről tájékoztatni őket. Nekem ez a dolgom, és ahogy látom, az embereknek ez szimpatikus. Ez róluk, a város építéséről szól. A kampányfüzetünk is azt mutatta be, hogy minden nehézség ellenére rengeteg mindent megcsináltunk”

– fogalmazott.