Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így veszik fel a harcot a szigorú sztrájkszabályokkal a sztrájkhétre készülő tanárok

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közzétette a január 23-án kezdődő sztrájkhét részleteit a nedolgozzingyen.hu-n.

Az útmutató azt a célt szolgálja, hogy megmagyarázza, a sztrájkok ellehetetlenítésére törekvő szabályok között miként érhető el, hogy a tanárok a lehető legkevesebb órát tartsák meg.

A szakszervezet nézete, hogy a kormány ingerküszöbét csak a munkabeszüntetés éri el,

emiatt szólítanak a több mint egy éve tartó – a polgári engedetlenség és az utcai felvonulások, valamint a gördülősztrájk formáival élő – pedagógustüntetések után egész héten át tartó sztrájkba.

A PDSZ arra hívja fel a pedagógusok figyelmét, hogy ha egy órát muszáj is megtartaniok, azt is szakítsák félbe a felénél.

Mindemellett az útmutató kiemeli, hogy a sztrájkolók az egyhetes munkabeszüntetés mellett azt is előre jelezzék az intézmény és a tankerület felé, hogy január 31-én, a figyelmeztető sztrájk jubileumán is sztrájkolni fognak.

A sztrájkhét azért kezdődik január 23-án, mert ekkor ér véget a nyolcadikosok középiskolai felvételije, így nem veszélyezteti a továbbtanulásukat.

Az útmutató szerint a résztvevők úgy szervezzék meg a sztrájkot, hogy a szülők visszajelzéseit figyelembe veszik. Ha a munkabeszüntetés ideje alatt kevés diák lesz jelen, elég csak felügyeletet szervezni az oktatás helyett.

Amennyiben az intézményvezető mégis oktatást rendel el, akkor eljárhatnak úgy is, hogy két hétre jelentenek be sztrájkot – az elsőn tehát nem tanítanak, a másodikon azonban igen, s ezzel megvan az 50 százalékos teljesítmény, amellyel nem vesztik el a fizetésüket sem, a sztrájk pedig bekerül a statisztikákba.

Ha pedig a tanórákat valamiért mindenképpen meg kell tartani, akkor azokat a felénél félbehagyhatják. Fontos az is, hogy ha egész nap tart a sztrájk, minden munkabeszüntetéssel töltött napon legalább egy óra munkavégzést tüntessenek fel a tanárok, hogy a társadalombiztosítási jogviszony ne vesszen el.

A sztrájkhét lényege az – áll az útmutatóban–, hogy

„a naplóban, a statisztikában mindenképpen legyen nyoma, hogy a hét lehetőleg minden napján munkabeszüntetés volt. Ebben különbözik a sztrájkhét az eddigi tanítási hetektől.”

A PDSZ a múlt héten tartott Tudásmenet után hirdette meg az egyhetes sztrájkot. A Mérce élőben közvetített a Tudásmenetről, amelyen a tiltakozó pedagógusok és az oktatókkal szolidaritást vállaló emberek Miskolcról gyalogszerrel indultak Budapestre, valamint riportot készítettünk a menet résztvevőivel is.

(Közlemény, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán