Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Politikatörténeti Intézetnek távoznia kell budavári székhelyéről is

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miután két éve kénytelen volt elhagyni Alkotmány utcai székhelyét a Politikatörténeti Intézet (PTI), a Villányi útra és a budavári Borsos Miklós Emlékmúzeumba költöztek át. Utóbbi helyről fideszes kezdeményezésre nemsokára újfent távoznia kell a PTI-nek, mondván, Borsos Miklós emléke méltatlan az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjához.

Beköltözéskor a PTI-nek kedvezményes bérleti díjat állapított meg a baloldali vezetésű önkormányzat azzal a feltétellel, hogy a szobrászművész hagyatékát is gondozza az intézet. Most az „antikommunizmus” jegyében kell távozniuk.

Lapunk telefonon felkereste a PTI egyik munkatársát, aki azt mondta, egyelőre még nem lehet tudni, ki fogja gondozni az emlékházat a távozásuk után.

Ottani tartózkodásuk ideje alatt a PTI egyébként jobboldali történeszeteket is meghívott rendezvényeire, például Jeszenszky Gézát és Ablonczy Balázst.

A fideszes előterjesztést volt jobbikos képviselők mellett egy momentumos képviselő és a DK önkormányzati képviselője is megszavazta.

Kérdésünkre a PTI azt is elmondta, hogy a Villányi úton bérelt székhelyen és további külsős raktárakban továbbra is biztonságban lesz az intézet számottevő könyvtára és levéltára.

Azonban így is veszteség a kutatók számára, hogy ilyen méltatlan helyre került a PTI hagyatéka. Amint azt 2020-ban, a költözés után elmondták lapunknak az intézet munkatársai, a szétszórt helyeken lévő levéltárat nehezebb kutatni:

„Sajnos a Villányi úti raktár nem akkora méretű, hogy ne kelljen más iratot is külső raktárba szállítani. Ez pedig azt is jelenti, hogy ezek az anyagok kevésbé lesznek hozzáférhetők és kutathatók. Jelenleg egyedül a Budapest Főváros Levéltárában vannak olyan külső elhelyezésben lévő anyagok, melyek kutathatósága biztosított” – nyilatkozta Egry Gábor, a PTI főigazgatója a Mércének.

Szeptemberben vált fideszes többségűvé az I. kerület, miután Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke az országgyűlésbe távozott és a kerületben időközi választásokat kellett kiírni. A választáson a Fidesz-KDNP jelöltje, Fazekas Csilla 53,07 százalékát szerezte meg.

Címlapkép: A Politikatörténeti Intézet épületének részlete, fotó: PTI.