Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját fejét verte véresre a szerkesztők nyomására a Való Világ játékosa

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az RTL Klub kettes csatornáján jelenleg is fut a nagysikerű Való Világ valóságshow 11. évada, melynek keretében a versenyzőknek egymással kell megküzdeniük, valamint különböző, a műsor szerkesztői által megadott feladatokat kell teljesíteniük, hogy megnyerjék a játékot és hazavihessék a jutalmakat.

A szerkesztők különböző motivációkkal igyekeznek biztosítani, hogy a játékosok végre is hajtsák a feladatokat, ezek jellege az adott műsorhét tematikájától függ. Ilyen tematikus hét a jelenleg is futó „Nélkülözés Hete” melynek keretében csökkentik a villa komfortszintjét és alapvető napi fogyasztási cikkeket, például élelmiszert és tisztálkodószereket vonnak meg a lakóktól. Ezek visszaszerzése egyéni- és csapatmunkán múlik, tehát egy-egy játékos teljesítménye hatással lehet valamennyi társa ellátottságára.

A nélkülözéssel, valamint a műsorban eszközként alkalmazott szerkesztői- és csoportnyomással sikerült elérni, hogy az egyik játékos tojásokkal véresre verje a saját fejét

– hívja fel a figyelmet Mérő Vera a Facebookon.

A nőjogi aktivista tetemre hívja az RTL Klubot a műsorszerkesztők gyakorlata miatt. A Való Világ szerkesztőit évek óta éri kritika az emberi méltóság megsértése miatt – de tavaly volt példa párkapcsolati erőszakra is, amire szintén az aktivista felhívására reagált utólag a csatorna -, az idei szériában viszont Mérő szerint újabb határt léptek át a műsor készítői azzal, hogy önsértésre motiválták a játékosokat.

A poszt háttere, hogy a játékosoknak Guinness-rekordokat kell megdönteniük hogy visszaszerezzék a megvont javakat, Pirosra pedig az a feladat hárult, hogy döntse meg az egy percen belül homlokon szétvert tojások számának a rekordját. Hogy így segítsen visszaszerezni a melegvizet nemcsak maga, de valamennyi lakótársa számára.

Magyarán a rekordkísérlettel társai sorsát is befolyásolta, ami kétségkívül nyomást helyezhetett rá.

 

 

A rekorddöntés nem sikerült (142 helyett „mindössze” 127-et sikerült neki), viszont a műsorszerkesztők elismerték az erőfeszítést.

A kísérlet során ugyanakkor Piros homloka felszakadt – ami nem csoda, tekintve hogy egy percen át, másodpercenként valamivel több mint két tojást vert szét a homlokán. A műsor rendszeresen vetített összefoglalójába ez egyébként nem fért bele, Mérő viszont megosztott Facebookján egy képernyőfotót az online verzióból, amin látszik a játékos vérző homloka. Egy későbbi alkalommal homlokát takaró sapkában jelent meg a játékos.

Piros vérző homloka a Való Világ 11. évadában miután szétvert rajta 127 tojást. Fotó: Való Világ screenshot / Mérő Vera Facebook oldala

Az aktivista a játékosokra nehezedő csoportnyomás mellett több problémára is felhívja a figyelmet a műsorral és a szerkesztők által kitalált feladatokkal valamint teljesítésükkel kapcsolatban:

  • véleménye szerint a tévé agressziókezelési problémákkal küzdő, bántalmazó hajlamú embereket kasztingol a műsorba,
  • a játékosok a játékbanmaradás mindenek felettiségére vannak kondicionálva hónapok óta,
  • a műsor struktúrája úgy van kialakítva, hogy a játékosokat minél több kényelmetlen/veszélyes cselekedetre rá lehessen venni a rájuk helyezett pszichológiai- és csoportnyomás segítségével.

A Való Világban a játékosok egyébként rendszeresen kapnak olyan feladatokat, melyek során sérüléseket szerezhetnek, vagy undorítóak, megalázók. A játékosok természetesen – ha máshonnan nem, a korábbi műsorokból – tudhatták hogy mi vár rájuk. Ez ugyanakkor – ahogy Mérő is rámutat – nem mentesíti a szerkesztőket a felelősség alól.

A Való Világ jelenlegi szériájában egyébként nem a mostani az első botrányos, illetve kérdéses helyzet. Osváth Zsolt a Zshowtime Youtube-csatorna műsorvezetője decemberben bontott szerződést az RTL-lel, miután véleménye szerint bűncselekmény történt a villában. Álláspontját Mérő Vera civil jogvédő és Ragány Zoltán büntetőjogász is alátámasztotta. A műsor készítői az eset miatt egyébként képzést szerveztek a villalakóknak a hasonló esetek elkerülése végett.

Mérő Vera posztjában arra is kitért, hogy tudomása szerint a fogamzásgátló tablettát és a tisztasági betétet is megvonták a játékosoktól. Ezzel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel az RTL Klubnak, cikkünket válaszukkal frissítjük.

Frissítés, 16:05 – a Való Világ szerkesztősége szerint félreértésből vették el két játékos gyógyszereit

„A ValóVilág-villában jelenleg a „Nélkülözés Hete” nevű tematikus hét zajlik. Ennek keretében a játékosok megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor a természetesnek vett körülmények és eszközök, tárgyak – mint sokaknak a való életben- nem állnak rendelkezésükre, például, hogy be kell osztani az élelmet, nincs melegvíz, vagy éppen korlátozottak a pipere eszközök. A műsor készítői szándékosan természetesen semmilyen, számukra egészségügyi szempontból fontos terméket nem vesznek el villalakóktól, így sem a menstruáció időszaka alatt nélkülözhetetlen intim higiéniai termékeket, sem pedig gyógyszereket nem vettek el tőlük. VV Reni és VV Lissza gyógyszerei kapcsán félreértés történt. Gyógyszereiket a műsor készítői pótolták (kiemelés tőlem – KSÁ).

A homlokon való tojástörés közben könnyebb sérülést szerző VV Pirost a villa ügyeletes orvosa a lehető leggyorsabban ellátta, a játékos állapotát figyelemmel kíséri és kezeli a továbbiakban.”

Vagyis – noha félreértésből – valóban sikerült két játékos gyógyszereit elvenniük a szerkesztőknek. A fogamzásgátló gyógyszerek működésükből fakadóan csak akkor jelentenek védelmet a nem kívánt terhességgel szemben, ha használójuk rendszeresen szedi őket. Amennyiben egy vagy több tabletta kimarad, megnő a teherbe esés kockázata.