Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolc európai országban dőlt meg hőmérsékleti rekord január első napjaiban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A brit Guardian által megkérdezett meteorológus, az extrém hőmérsékleti ingadozásokat követő Maximiliano Herrera arról beszélt a lapnak, hogy az elmúlt napokban felkavaró mértékben dőltek meg hőmérsékleti rekordok Európa-szerte, így Lengyelországban, Csehországban, Litvániában, Lettországban, Belaruszban, Dániában és Hollandiában is.

A lengyelországi Korbielów-ban 19 Celsius fokot mértek, a csehországi Javorník-ban 19,6-ot. Mindkét helyen 1-3 Celsius fok lenne az ilyenkor normális hőmérséklet.

A kontinens más részein több ezer egyedi mérőállomáson dőltek meg a helyi rekordok, csak Németországban december 31. és január 2. között közel 950 ilyen fordult elő- mondta Herrera, aki szerint ez a „legszélsőségesebb esemény az európai történelemben”. Herrera szavait más meteorológussok is megerősítették.

Jávor Benedek Mércére írt évértékelő cikkében arról beszélt nemrég, hogy „a globális klíma átalakulása tovább súlyosbodott 2022-ben, és ez kevés okot ad az optimizmusra. A történelemben valaha mért legmelegebb nyolc év az elmúlt nyolc év volt, annak ellenére, hogy a legutolsó két évben a La Niña-jelenség még hűtötte is a bolygót, a globális klíma végleg kiszakadt a normál fluktuációknak akár a szélsőértékei közül is, és egy teljesen új realitásba érkeztünk meg.

Vizsgálatok szerint a déli félteke viharainak intenzitása már most a 2080-ra várt szinten van, a növekvő átlaghőmérsékletek és hőhullámok kimutathatóan katasztrofálisan pusztító hatással vannak például a Földközi-tenger élővilágára, a tomboló viharos monszun nyomán Pakisztán harmadát öntötték el az áradások. Kelet-Afrikát fél évtizede pusztító szárazság sújtja, és az idei esős évszak sem ígérkezik jobbnak, milliókat taszítva élelmiszerellátási krízisbe. Mindeközben a 2020-as, klíma szempontból kedvező COVID-hatás (ÜHG kibocsátáscsökkenés) ideiglenesnek bizonyult, 2021-re minden visszaállt a 2019-es szintre, miközben nagyjából a 2020-as csökkenést kellene fenntartanunk minden évben a párizsi klímacélok eléréshez. Nem csoda, hogy idén a légköri szén-dioxid, metán és nitrogén-oxid koncentráció, a tengerszint emelkedése, az alpesi gleccserek olvadása vagy az óceánok hőmérséklete mind-mind rekordokat döntött.”

„Ha 2021-ben a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót, akkor 2022-ben nekiállt belülről szétverni a házat”

– írta a zöld politikus.

Az idén megrendezett COP27 klímacsúcson sem született különösebben megnyugtató válasz a katasztrófára, amivel szembenézünk: a csúcstalálkozón – ahogy arról írtuk is – több fosszilis ipari lobbista vett részt, mint nemzeti delegált.

A termelésből származó metánkibocsátás csökkentése, valamint a szennyező erőművekből származó szén-dioxid megkötése és tárolása sok figyelmet kapott a tavalyi klímacsúcson, viszont az olaj- és gázkitermelés fokozatos megszüntetéséről alig esett szó.

(The Guardian)

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter