Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lerombolnának egy teljes falut egy szénbánya miatt Németországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Összecsapások kezdődtek hétfőn Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália államban található Lützerath faluban a rendőrök és a települést védő aktivisták között.

A falvat az RWE energiacég és a szövetségi állam közötti megállapodás keretében pusztítanák el, hogy a közeli Garzweiler lignitbányát bővíteni lehessen.

A német távirati iroda, a DPA hírügynökség tájékoztatása szerint a klíma-és faluvédő aktivisták köveket, üvegeket és tűzijáték-petárdákat szórtak a települést kiüríteni igyekvő karhatalmistákra, akik az összecsapás után vissza is vonultak. A falvat egyébként évek óta benépesítő klímaaktivisták egy égő barikádot is emeltek, egyvalaki pedig hozzá is ragasztotta magát a főúthoz, hogy megakadályozza a rombolást.

A második világháború vége óta a Deutsche Welle írása szerint mintegy 300 települést romboltak le Németországban a lignitbányászat terjeszkedése miatt, ezek során mintegy 120 ezer embert kellett átköltöztetni. Lützerath települését 2020 óta lakják klímaaktivisták, akik a bányabővítés első terveinek megjelenésekor költöztek be a faluba. Rajtuk kívül az eredeti lakók közül már csak egy gazda és néhány másik ember él a baljós sorsú Lützerathban.

Világszerte továbbra is a szén a legjelentősebb alapanyaga az elektromos áramtermelésnek, csak Németország energiaellátásának 30 százalékát oldják meg belőle. Mindezzel együtt viszont a szén elégetése járul hozzá a leginkább a globális széndioxid-kibocsátáshoz is, így elsődleges szerepe van a klímakatasztrófa kialakulásában is.

A kőolaj és a fölgáz árának utóbbi évekbeli erős emelkedése miatt egyre több ország – így Magyarország is – visszanyúlna a viszonylag olcsó, ám káros és jelentős környezetpusztítás árán kinyerhető nyersanyaghoz. Az ügy ráadásul politikailag is igen kínos, hiszen a jelenlegi kormánykoalíció egyik tagja a Zöldek, ami éppen, hogy klímavédelmi politika mellett kampányolva ért el jelentős eredményt a legutóbbi választásokon.

(DW)